Eczeem (atopische dermatitis) is een chronische huidaandoening die meestal in de kindertijd verschijnt en voortschrijdt met jeuk, verbetering en verergering. Eczeem (atopische dermatitis) bij kinderen en baby’s wordt veroorzaakt door de interactie van genetische (erfelijkheid) en omgevingsfactoren. 50-75% van de kinderen met eczeem is allergisch voor een allergeen, meestal voedsel. Bij de meeste kinderen verdwijnt eczeem op latere leeftijd.

Wat is eczeem (atopische dermatitis)?

Het is de meest voorkomende huidaandoening bij kinderen, gekenmerkt door droogheid, jeuk en uitslag op de huid, die soms verergert en verbetert.

Wat is de frequentie van eczeem (atopische dermatitis)?

In de afgelopen jaren is de frequentie van eczeem toegenomen, net als bij andere allergische aandoeningen, tot 15-20% in ontwikkelde landen. Maar de frequentie varieert van land tot land. In ons land varieert de incidentie bij kinderen tussen 2-10%.

Wat is de leeftijd van eczeem (atopische dermatitis) bij kinderen?

Symptomen beginnen bij 45% van de kinderen in de eerste 6 maanden, bij 60% in het eerste jaar en bij 85% op de leeftijd van 5 jaar. Eczeem is een kinderziekte.

Wat veroorzaakt eczeem (atopische dermatitis)?

Het is een complexe genetische ziekte die wordt veroorzaakt door de interactie van genen en de omgeving. Een van de oorzaken van eczeem is genetische aanleg. Kinderen van wie de moeder, vader of broer of zus een allergische aandoening heeft, zoals astma, allergische rhinitis en eczeem (atopische dermatitis), hebben meer kans op het ontwikkelen van eczeem (atopische dermatitis). De frequentie van eczeem is 77% bij eeneiige tweelingen en 15% bij twee-eiige tweelingen. Het risico op het ontwikkelen van een allergische aandoening bij kinderen van ouders met een allergische aandoening ligt tussen de 30% en 50%.

Bij eczeem wordt als gevolg van veranderingen in de structuur van de huid als gevolg van verschillende genetische aandoeningen de functie van de huid om water en olie vast te houden verstoord en worden de symptomen van de ziekte waargenomen.

Welke omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan ​​van eczeem (atopische dermatitis)?

Voedselallergieën spelen een belangrijke rol bij het ontstaan ​​van eczeem

Verschillende omgevingsallergenen spelen een rol bij het ontstaan ​​van eczeem. De eerste hiervan is voedselallergie. Voedselallergie speelt een grote rol, vooral in de kindertijd. Voedselallergie is de oorzaak van eczeem bij 30-40% van de kinderen. Deze voedingsmiddelen omvatten melk en eieren. Ook allergieën voor dieren, mijten en pollen spelen een rol bij eczeem.

Daarnaast spelen verschillende factoren zoals stress, klimaat, kleding, gebruikte zeep en wasmiddelen, infecties ook een rol bij het ontstaan ​​van eczeem.

Wat zijn de symptomen van eczeem (atopische dermatitis)?

Het belangrijkste symptoom van eczeem is jeuk. Roodheid die begint op de wangen, nek en achter de oren verschijnt dan op de romp en gewrichten. Het kliergebied is meestal niet betrokken. Een droge huid is een belangrijke bevinding.

 

Het belang van een pediatrische allergoloog bij de behandeling van eczeem

Het is de eerste allergische kinderziekte. Er is een grote kans dat andere allergische aandoeningen of later samen voorkomen. Daarnaast spelen voedselallergieën een belangrijke rol bij de ziekte. Om deze reden is het erg belangrijk dat de diagnose, follow-up en behandeling worden uitgevoerd door de best opgeleide en ervaren kinderallergisten.

Er is geen behandeling die eczeem volledig zal elimineren. De doelen van de behandeling zijn het elimineren van de omgevingsfactoren die de verergering van de klachten veroorzaken, het onderdrukken van de klachten, het hydrateren van de huid en het verminderen van het eczeem op de huid.

Omgevingsfactoren die exacerbatie van eczeem (atopische dermatitis) veroorzaken, moeten worden vermeden.

Omgevingsfactoren zijn effectief in het verergeren van de ziekte. Daarom moeten verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen. Voedsel-, mijt-, dier- en pollenallergenen die klachten veroorzaken dienen vermeden te worden. Vermijd zweten.

Bad voor de behandeling van eczeem

Een van de veelgemaakte fouten bij de behandeling van eczeem is dat kinderen met eczeem minder in bad gaan. Dagelijkse baden hydrateren de huid. Bovendien hebben kinderen met eczeem meer ziektekiemen op hun huid, terwijl veelvuldig baden helpt om die ziektekiemen te verwijderen. Kies bij het baden echter producten die de huid niet uitdrogen of irriteren.

Moisturizers bij eczeembehandeling

Het belangrijkste is om de huid te hydrateren. Omdat bij eczeem de huidbarrière kapot is. De huid kan geen water vasthouden. Dit defect aan de huidbarrière moet worden gecorrigeerd. Geschikte vochtinbrengende crèmes moeten regelmatig op het hele lichaam worden aangebracht. Het is effectiever om een ​​vochtinbrengende crème aan te brengen wanneer het lichaam nat is bij het verlaten van het bad. Moisturizers kunnen 2-4 keer per dag worden gebruikt, afhankelijk van de toestand van de patiënt.

Kleding voor de behandeling van eczeem

Baby’s en kinderen met eczeem mogen geen strakke kleding dragen, zoals wollen en synthetische stoffen en panty’s. Omdat wollen, synthetische en strakke kleding door zweten eczeemklachten kunnen veroorzaken. In plaats daarvan verdient losse katoenen of zijden kleding de voorkeur.

Wasgoed moet worden gewassen met vloeibaar wasmiddel of korrelige zeep in plaats van waspoeder en moet zeer goed worden gewassen. Wasverzachters mogen niet worden gebruikt.

Geneesmiddelen voor de behandeling van eczeem

Verschillende effectieve medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van eczeem. De belangrijkste van deze medicijnen zijn die met cortisone. Dit zijn de basis van de behandeling van eczeem. Het zijn de meest effectieve medicijnen om opflakkeringen van eczeem te voorkomen. Maar er is een angst voor cortisone in gezinnen. Crèmes die cortisone bevatten, moeten twee keer per dag worden aangebracht, alleen op de gebieden met eczeem. Zwak effectieve cortisone moet worden aangebracht op het gezicht en de plooien, waar de huid dunner is, en deze periode mag niet langer zijn dan 7-10 dagen. Als deze regels worden gevolgd, veroorzaakt dit geen bijwerkingen.

In de afgelopen jaren zijn nieuwe effectieve niet-cortisongeneesmiddelen gebruikt om eczeem te behandelen. Een van deze stoffen, pimecrolimus, is in ons land verkrijgbaar, maar wordt pas na 2 jaar gebruikt.

Hoewel Crisaborole en dupilumab in het buitenland worden gebruikt, zijn ze in ons land niet verkrijgbaar.

Allergiepillen en siropen met antihistaminica worden gebruikt om jeuk te verlichten, maar hun effect is erg zwak. Ze kunnen nuttig zijn bij het voorkomen van nachtelijke jeuk.

Antibiotica mogen alleen worden gebruikt om huidinfecties te behandelen. Anders dan dat, heeft het geen plaats in de behandeling.

Vaccintherapie (immunotherapie) bij de behandeling van eczeem

Vaccinatie (immunotherapie) wordt niet gebruikt bij de behandeling van eczeem. Als kinderen ouder dan 5 jaar echter allergisch zijn voor huisstofmijt, als ze ziekten hebben zoals astma, allergische rhinitis, kan een huisstofmijtallergievaccinatiebehandeling worden uitgevoerd. In dit geval kunnen de symptomen van eczeem ook verdwijnen.

Is eczeem levenslang of wordt het na verloop van tijd beter?

Momenteel is er geen remedie voor eczeem. Maar het is een zelflimiterende ziekte. Ongeveer 75% van de kinderen met eczeem wordt beter als ze volwassen zijn. Het is echter belangrijk om patiënten te controleren op toekomstige ontwikkeling van astma en allergische rhinitis.

Als resultaat;

  • Eczeem (atopische dermatitis) is de meest voorkomende allergische huidaandoening bij kinderen.
  • Genetische aanleg is de belangrijkste oorzaak van eczeem (atopische dermatitis).
  • Andere oorzaken van eczeem zijn verschillende omgevingsfactoren, vooral voedselallergieën.
  • Wanneer symptomen optreden, is het nuttig om een ​​kinderallergoloog te raadplegen voor een juiste diagnose, behandeling en follow-up.
  • Allergiesiropen, hoestsiropen en koude medicijnen moeten binnen 1 week na het bezoek van het kind aan de allergoloog worden stopgezet, omdat allergietesten nodig kunnen zijn. Zelfs het gebruik van een enkele dosis heeft invloed op de test.
  • Eczeem wordt gediagnosticeerd met informatie over het kind en gezin en onderzoeksresultaten.
  • Allergietesten zijn belangrijk bij de diagnose van eczeem en huidallergietesten kunnen vanaf 1-2 maanden worden uitgevoerd.
  • Kinderallergiespecialisten zijn getrainde en ervaren specialisten in de diagnose en behandeling van eczeem bij zuigelingen en kinderen.
  • Hoewel er geen remedie is voor eczeem, kunnen de symptomen onder controle worden gehouden met alle voorzorgsmaatregelen en medicijnen.
  • Ongeveer 75% van de kinderen met eczeem wordt beter als ze volwassen zijn.

Belangrijke notitie:

Pediatrische allergiespecialisten (nieuw bekend als pediatrische immunologie en allergiespecialisten) zijn gecertificeerde pediatrische immunologie- en allergiespecialisten die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd in astma en allergische aandoeningen vanaf de geboorte tot 18 jaar en die ook pediatrische gezondheids- en ziektespecialisten zijn.

Vergelijkbare berichten

Voor afspraak en informatie.

Neem contact met ons op(0850) 433-9393

Communicatie