Anafylaxie is een ernstige allergische reactie. Het kan een mogelijk fatale aandoening veroorzaken die bekend staat als anafylactische shock. Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die onmiddellijk moet worden behandeld. In het geval van een anafylactische reactie moet de persoon die een anafylactische shock ervaart zo snel mogelijk een injectie met epinefrine (adrenaline) krijgen en onmiddellijk 911 bellen voor dringende medische hulp. Als anafylactische shock onbehandeld blijft, kan dit fataal zijn.

Symptomen van anafylaxie

De eerste tekenen van een anafylactische reactie kunnen lijken op typische allergiesymptomen zoals een loopneus of huiduitslag. Maar binnen ongeveer 30 minuten verschijnen er meer ernstige tekenen.

De symptomen die meestal optreden zijn als volgt:

 • Hoesten; piepende ademhaling en pijn op de borst, jeuk of benauwdheid,
 • flauwvallen, duizeligheid, verwardheid of zwakte,
 • netelroos; huiduitslag en jeukende, gezwollen of rode huid,
 • loopneus of verstopte neus en niezen,
 • kortademigheid of moeite met ademhalen, snelle hartslag,
 • gezwollen of jeukende lippen, tong,
 • gezwollen of jeukende keel, schorre stem, moeite met slikken, benauwd gevoel in de keel,
 • braken, diarree of krampen,
 • Zwakke pols, bleekheid.

Meer dan 1 op de 5 mensen kan binnen de eerste 12 uur een tweede anafylactische reactie krijgen. Dit wordt bifasische anafylaxie genoemd.

Oorzaken van anafylaxie

Anafylaxie treedt meestal op wanneer er een antilichaam is dat de infectie bestrijdt die overdreven reageert op iets onschadelijks, zoals voedsel. Het gebeurt misschien niet wanneer de trigger voor het eerst wordt gecontacteerd, maar het kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen. De meest voorkomende oorzaak bij kinderen is voedsel. Voor volwassenen is de belangrijkste reden medicatie.

Veelvoorkomende oorzaken van anafylaxie zijn medicijnen, pinda’s, noten, insectensteken, vis, schaaldieren en melk. Andere oorzaken kunnen lichaamsbeweging en latex zijn.

Anafylaxie behandeling

Anafylaxie is een aandoening die te voorkomen en te behandelen is. Het kennen van de triggers is de eerste stap in preventie. Kinderen en verzorgers moeten worden voorgelicht over het vermijden van voedselallergenen en/of andere triggers.

Aangezien accidentele blootstelling echter een realiteit is, moeten kinderen en verzorgers de symptomen van een anafylaxie kunnen herkennen en voorbereid zijn om adrenaline toe te dienen. Studies tonen aan dat sterfgevallen vaker buitenshuis voorkomen en in verband worden gebracht met het gebruik van adrenaline, hetzij door het niet te gebruiken, hetzij door het uit te stellen.

Allergenen die anafylaxie veroorzaken

Veelvoorkomende triggers van ernstige allergieën of anafylaxie zijn:

voedingsmiddelen

Zuivel, eieren, pinda’s, noten, sesam, vis, schaaldieren, tarwe en soja zijn de meest voorkomende voedseltriggers, die 90 procent van de allergische reacties veroorzaken; elk voedsel kan echter anafylaxie veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs een zeer kleine hoeveelheid voedsel bij sommige mensen een levensbedreigende reactie kan veroorzaken. Sommige mensen die overgevoelig zijn, reageren mogelijk alleen op de geur van voedsel dat wordt gekookt (zoals vis) of zelfs om iemand te kussen die het voedsel eet waarvoor ze allergisch zijn.

Bijten en steken

Bijen-, wespen- en springmiersteken zijn de meest voorkomende oorzaken van anafylaxie tegen insectensteken. Teken, groene mieren en vuurmieren kunnen ook anafylaxie veroorzaken bij gevoelige personen.

Geneesmiddelen

Zowel zelfzorggeneesmiddelen als geneesmiddelen op recept kunnen levensbedreigende allergische reacties veroorzaken. Individuen kunnen ook anafylactische reacties op kruiden of ‘alternatieve’ medicijnen hebben.

Ander

Andere triggers, zoals latex of door inspanning veroorzaakte anafylaxie, komen minder vaak voor. Van tijd tot tijd kan de trigger ondanks uitgebreid onderzoek niet worden geïdentificeerd.

Gebruik van adrenaline-auto-injector

De persoon moet altijd twee spuiten bij zich hebben voor het geval er een niet werkt of er een reactie optreedt, voor het geval een tweede dosis nodig is. Extreme hitte en kou kunnen het medicijn in auto-injectoren beschadigen, dus de injectoren moeten bij kamertemperatuur worden bewaard.

Injectoren hebben meestal een houdbaarheidsdatum van een jaar, dus de datum op de doos moet worden gevolgd.

Adrenaline-auto-injectoren worden in noodgevallen gebruikt om ernstige allergische reacties (anafylaxie) te behandelen. Het is ontworpen om een ​​enkele, vaste dosis adrenaline af te geven en kan door iedereen worden gegeven, ook door medisch ongeschoolde mensen. Adrenaline behandelt een zeer lage bloeddruk en een slechte bloedsomloop die optreedt wanneer iemand een ernstige allergische reactie heeft. Het ontspant ook de longen om u te helpen ademen en vermindert zwelling, huiduitslag en jeuk.

Hoe gebruik je een adrenaline-auto-injector?

 • Leg de persoon plat neer.
 • Houd de adrenaline-auto-injector stevig in de hand en verwijder de blauwe veiligheidsdop.
 • Houd de voet stil en plaats het oranje uiteinde richting de buitenkant van het midden van de dij. U kunt door kleding heen injecteren.
 • Druk hard totdat u een klik hoort of voelt.
 • Houd 3 seconden vast.
 • Verwijder de automatische adrenaline-injector.
 • Bel een ambulance en ga verder met anafylactische eerste hulp.

Als er 5 minuten na toediening van de eerste dosis geen reactie is, kunnen andere doses adrenaline worden gegeven.