Urticaria, ook wel netelroos genoemd onder de mensen, zijn lichtrode zwellingen die overal op de huid in groepjes voorkomen. Angio-oedeem is een zwelling die lijkt op urticaria; de zwelling bevindt zich echter onder de huid in plaats van aan de oppervlakte. Urticaria en angio-oedeem komen vaak samen voor.

Wat zijn de symptomen van urticaria?

De hobbels geassocieerd met netelroos kunnen als volgt zijn:

 • rood of bruin,
 • intens jeukende,
 • Ruwweg ovaal of wolfvormig,
 • Een paar centimeter of veel groter.

De meeste netelroos verdwijnen vanzelf binnen 24 uur, maar chronische netelroos kan maanden of jaren terugkeren.

Wat zijn de symptomen van angio-oedeem?

Angio-oedeem is een netelroosachtige reactie die de diepere huidlagen aantast. Het komt meestal voor rond de ogen, wangen of lippen. Angio-oedeem en netelroos kunnen afzonderlijk of gelijktijdig voorkomen.

Symptomen van angio-oedeem zijn onder meer;

 • Breed, dik, hard uitsteeksel,
 • zwelling en roodheid,
 • Er is pijn of warmte in de getroffen gebieden.

Hoe wordt de diagnose urticaria (netelroos) gesteld?

Uw arts zal eventuele hobbels of zwellingen onderzoeken, als u deze nog heeft, en een zorgvuldige medische geschiedenis afnemen om mogelijke oorzaken te identificeren. In sommige gevallen kan een huidallergietest worden aanbevolen. Als erfelijk angio-oedeem een ​​mogelijke diagnose is, kunnen bepaalde bloedonderzoeken worden uitgevoerd om de niveaus en functie van bepaalde bloedeiwitten te controleren.

Welke arts moet worden geraadpleegd voor de ziekte van urticaria (netelroos)?

Huisartsen kunnen behandelingsopties voor urticaria aanbevelen en diagnosticeren. In ernstigere of chronische gevallen kan uw arts u echter doorverwijzen naar een allergie-immunologiespecialist. Deze specialisten hebben een specifieke opleiding genoten in diagnostiek en behandeling.

Wat zijn de soorten urticaria (netelroos)?

Sommige netelroos zijn geclassificeerd als acute netelroos, terwijl andere gevallen chronisch zijn. Het verschil hangt af van hoe lang de symptomen aanhouden.

Acute urticaria (netelroos)

Het woord “acuut” betekent voor een korte tijd. Urticaria die minder dan 6 weken aanhouden, wordt acute urticaria genoemd. Acute urticaria kan optreden na contact met een allergeen zoals voedsel, huidschilfers van dieren, insectenbeten, latex of pollen. Het identificeren en vermijden van de trigger kan helpen voorkomen dat deze allergische reactie terugkeert.

Medicijnen kunnen netelroos veroorzaken. Netelroos kan ook optreden als gevolg van niet-allergische oorzaken. Deze kunnen de vorm hebben van hitte, stress, lichaamsbeweging of blootstelling aan bepaalde chemicaliën. Een van de meest voorkomende oorzaken van acute netelroos bij kinderen zijn virale infecties.

Chronische urticaria (netelroos)

In tegenstelling tot acute urticaria, blijft chronische urticaria langer aanwezig. De meeste mensen die lijden aan chronische urticaria hebben symptomen die langer dan een jaar aanhouden. Helaas is chronische urticaria in veel gevallen idiopathisch, wat betekent dat de exacte oorzaak niet kan worden vastgesteld. Slechts een klein percentage van chronische urticaria is te wijten aan allergieën.

Urticaria-behandeling

Vaak, als de symptomen milder worden, is behandeling misschien niet nodig. Veel gevallen van netelroos en angio-oedeem verdwijnen spontaan. Maar voor intense jeuk, ernstig ongemak of aanhoudende symptomen kan behandeling verlichting bieden.

Medicatie

Behandelingen voor netelroos en angio-oedeem kunnen de volgende voorgeschreven medicijnen omvatten:

 • Medicijnen tegen jeuk: antihistaminica, de standaardbehandeling voor netelroos en angio-oedeem, zijn medicijnen die jeuk, zwelling en andere allergiesymptomen verminderen.
 • Ontstekingsremmende medicijnen: voor ernstige netelroos of angio-oedeem kunnen artsen soms een oraal corticosteroïdmedicijn voorschrijven om zwelling, roodheid en jeuk te verminderen.
 • Immunosuppressiva: als antihistaminica en corticosteroïden niet werken, kan uw arts een medicijn voorschrijven dat een overactief immuunsysteem kan kalmeren.
 • Medicijnen om pijn en zwelling te verminderen: Chronische netelroos en angio-oedeem kunnen worden behandeld met een soort niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie die leukotrieenantagonisten wordt genoemd.
 • Bloedeiwitregelaars: In het geval van erfelijk angio-oedeem kunnen verschillende medicijnen de niveaus van bepaalde bloedeiwitten reguleren en de symptomen verlichten.

Urticaria (Hives) Behandeling bij zwangere vrouwen

Kleine huiduitslag kan de neiging hebben om vanzelf weg te gaan. Het is echter belangrijk om niet over het getroffen gebied te wrijven. Zeep kan de situatie verergeren, dus het is nuttig om de hoeveelheid gebruikte zeep te verminderen. Een alternatieve methode die jeuk kan verminderen, is door een havermoutbad te nemen of zuiveringszout in het bad te gebruiken. De huid goed gehydrateerd houden kan helpen bij jeuk en droogheid.

Er kan verlichting of behandeling zijn met het gebruik van antihistaminica die tijdens de zwangerschap als veilig worden beschouwd. Het is belangrijk om de waarschuwingen op medicijnen te lezen en uw apotheker en zorgverlener te raadplegen voordat u medicijnen gebruikt.

Veelgestelde vragen over de ziekte van urticaria (netelroos).

Als u op zoek bent naar andere behandelingen voor uw netelroos, kunnen verschillende natuurlijke remedies helpen.

Is er een kruidenbehandeling voor urticaria?

Havermoutbad: een glas ongekookte havermout toegevoegd aan badwater kan jeuk verzachten en pijn verlichten. Zorg voor een koud bad. Als het te warm is, kan het water blijvende jeuk en zwelling veroorzaken.

Kurkumapoeder: een lid van de gemberfamilie, dit hoofdingrediënt in curry kan ontstekingen verlichten en wonden helpen genezen. Het kan worden gebruikt om vis, vlees, rijst, groenten en pasta op smaak te brengen. Gecontroleerd gebruik is belangrijk. Overmatige consumptie kan duizeligheid en misselijkheid veroorzaken.

Aloë vera lotion: Het is een stof rijk aan vitamine E die de huid gezond houdt. Het kan ook de jeuk verminderen die wordt veroorzaakt door netelroos.

Gaat urticaria (netelroos) een leven lang mee?

Urticaria die langer dan 6 weken aanhoudt, wordt chronische urticaria genoemd.

Als de oorzaak niet kan worden vastgesteld, zelfs niet na een gedetailleerde geschiedenis en testen, wordt de aandoening chronische idiopathische urticaria genoemd. (“Idiopathisch” betekent spontaan, niet vanwege een specifieke oorzaak.) Ongeveer de helft van deze gevallen houdt verband met een immuunbevinding. Chronische urticaria kan ook in verband worden gebracht met schildklieraandoeningen, andere hormonale problemen of, in zeer zeldzame gevallen, kanker.

Is urticaria seksueel overdraagbaar?

Hives zelf is niet besmettelijk, tenzij er virussen zijn die van de ene geïnfecteerde persoon op de andere kunnen worden overgedragen. Netelroos komt vaker voor bij kinderen en vrouwen. Over het algemeen zullen de netelroos binnen ongeveer 24-48 uur verdwijnen en verdwijnen als het getroffen individu niet langer wordt blootgesteld aan het allergeen.

Kunnen urticariapatiënten in bad?

Urticariapatiënten kunnen zich normaal wassen, maar zorg ervoor dat het water warm is en dat de badtijd beperkt blijft tot 10 minuten. Als alternatief kan het mogelijk zijn om jeuk te verlichten door een product met colloïdale havermout aan het badwater toe te voegen. Gebruik een zachte, geurvrije reiniger en vermijd bubbelbaden en geparfumeerde lotions. Na het baden is het handig om af te drogen met een handdoek zonder te wrijven en een zachte vochtinbrengende crème of lotion op de vochtige huid aan te brengen.

Gaat netelroos over van moeder op baby?

Netelroos is niet besmettelijk, behalve als gevolg van een virale infectie en kan niet van moeder op kind worden overgedragen. Tijdens de borstvoedingsperiode kan de baby borstvoeding blijven geven.

Veroorzaakt stress netelroos?

Iedereen heeft van tijd tot tijd te maken met stress, en stress kan meer dan alleen onze emotionele gezondheid aantasten. Stress kan ook lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals huiduitslag die uw stress kunnen verhogen.

Stressuitslag neemt vaak de vorm aan van netelroos, ook wel blaren of blaren genoemd. Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Netelroos kan worden veroorzaakt door factoren zoals een virale infectie, een andere ziekte of een omgevingstrigger. Stress wordt beschouwd als een omgevingstrigger.