Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem die direct na het eten van een bepaald voedingsmiddel optreedt. Zelfs een kleine hoeveelheid voedsel dat allergieën veroorzaakt, kan symptomen veroorzaken zoals spijsverteringsproblemen, netelroos of zwelling van de luchtwegen. Bij sommige mensen kan een voedselallergie ernstige symptomen veroorzaken of zelfs een levensbedreigende reactie die bekend staat als anafylaxie (allergische shock).

Voedselallergie treft 6 tot 8 procent van de kinderen onder de 3 jaar en 3 procent van de volwassenen. Hoewel er geen remedie is, ontgroeien sommige kinderen hun voedselallergieën naarmate ze ouder worden. Voedselallergieën worden vaak verward met een veel vaker voorkomende reactie die bekend staat als voedselintolerantie. Voedselintolerantie is een minder ernstige aandoening zonder reactie van het immuunsysteem.

Voedselallergie Symptomen

Voor sommige mensen kan een allergische reactie op een bepaald voedingsmiddel ongemakkelijk zijn, maar niet ernstig. Bij sommige mensen kan de voedselreactie die een allergische reactie veroorzaakt, beangstigend en zelfs levensbedreigend zijn. Symptomen van voedselallergie ontwikkelen zich meestal binnen enkele minuten of twee uur na consumptie van het betreffende voedsel.

Symptomen van een allergische reactie kunnen de huid, het maagdarmkanaal, het cardiovasculaire systeem en het ademhalingssysteem zijn. Reacties kunnen verschillende delen van het lichaam tegelijkertijd treffen (bijvoorbeeld buikpijn die gepaard gaat met huiduitslag).

Het kan voorkomen bij één of meerdere van de volgende klachten:

 • Braken en/of maagkrampen,
 • Urticaria (netelroos),
 • Kortademigheid,
 • Grom,
 • terugkerende hoest,
 • Shock of verminderde bloedsomloop, moeite met slikken en het gevoel vast te zitten in de keel,
 • Zwelling van de tong die het vermogen om te spreken of ademen beïnvloedt
 • zwakke pols,
 • Bleke of blauwe verkleuring van de huid
 • zich duizelig voelen of flauwvallen,
 • De ontwikkeling van anafylaxie, een levensbedreigende reactie die de ademhaling verstoort en het lichaam in shock brengt.

Diagnose bij voedselallergie

Een voedselallergie veroorzaakt meestal een soort reactie wanneer het triggervoedsel wordt gegeten. Symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen en het is mogelijk dat niet altijd dezelfde symptomen optreden bij elke reactie. Het is onmogelijk te voorspellen hoe ernstig de volgende reactie zal zijn, en alle patiënten met voedselallergieën moeten zorgvuldig worden geïnformeerd over de noodzaak van eerste hulp epinefrine (adrenaline) en het risico op anafylaxie, een fatale reactie.

Hoewel voedselallergieën op elke leeftijd kunnen voorkomen, verschijnen de meeste voedselallergieën in de vroege kinderjaren. Als u een voedselallergie vermoedt, zou het nuttig zijn om een ​​allergoloog te zien die uw gedetailleerde medische geschiedenis zal opnemen; deze allergoloog beslist welke tests er moeten worden uitgevoerd (indien van toepassing) en gebruikt deze informatie om te bepalen of er een voedselallergie aanwezig is. Om een ​​diagnose te stellen, stellen allergologen gedetailleerde vragen over de medische geschiedenis en symptomen van de patiënt.

Tests voor voedselallergie

Na het nemen van de medische geschiedenis van de patiënt, kunnen allergologen huidtesten en / of bloedtesten bestellen om aan te tonen of voedselspecifieke immunoglobuline E (IgE) -antilichamen in het lichaam aanwezig zijn:

 • Huidpriktesten geven uitslag binnen 20 minuten. Een vloeistof met een zeer kleine hoeveelheid voedselallergeen wordt op de huid van de arm of rug gedruppeld, doorboord met een klein, steriel lancet waardoor de vloeistof onder de huid kan sijpelen. Een huidpriktest, die niet pijnlijk is maar wel onaangenaam kan zijn, wordt als positief beschouwd als zich een blaar (zoals een bult van een muggenbeet) ontwikkelt op de plek waar het vermoedelijke allergeen is geplaatst. Ter controle wordt een huidtest uitgevoerd met een vloeistof die het allergeen niet bevat; dit zou geen reactie moeten veroorzaken en maakt dus een vergelijking tussen de twee testlocaties mogelijk.
 • Bloedtesten zijn mogelijk niet zo effectief als huidtesten, waarbij de hoeveelheid IgE-antilichamen wordt gemeten tegen bepaalde voedingsmiddelen die worden getest. Resultaten zijn beschikbaar in ongeveer een week en worden gerapporteerd als een numerieke waarde.

In sommige gevallen kunnen allergologen een voedselprovocatietest aanbevelen, wat wordt beschouwd als de meest nauwkeurige manier om een ​​voedselallergie te diagnosticeren. Tijdens deze provocatietest, die wordt uitgevoerd onder streng medisch toezicht, krijgt de patiënt gedurende een bepaalde periode kleine hoeveelheden van het vermoedelijke triggerfood in toenemende doses toegediend, gevolgd door urenlange observatie om te zien of er een reactie optreedt.

Deze test is nuttig wanneer de geschiedenis van de patiënt onduidelijk is, of wanneer huid- of bloedonderzoek geen uitsluitsel geeft. Ook kan hiermee worden vastgesteld of er een allergie is ontstaan.

Vanwege de mogelijkheid van een ernstige reactie, mag de provocatietest alleen in de spreekkamer worden uitgevoerd door ervaren allergologen met medische noodhulp en apparatuur.

De meest allergische voedingsmiddelen

Bij volwassenen worden de meeste voedselallergieën veroorzaakt door enkele van de volgende eiwitten:

 • Schaaldieren zoals garnalen, kreeft en krab
 • Pinda,
 • Boomnoten zoals walnoten en hazelnoten,
 • De vis.

Voedselallergieën worden vaak veroorzaakt door de volgende eiwitten:

 • Pinda,
 • boom noten,
 • Ei,
 • Koeienmelk,
 • Tarwe,
 • Soja.

Naar welke specialist moeten kinderen met voedselallergie worden verwezen?

Als een voedselallergie wordt vermoed, kunnen huisartsen of kinderartsen u doorverwijzen naar een allergoloog. Allergologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van allergieën en astma.

Is voedselallergie blijvend?

Voedselallergieën in de vroege kinderjaren verdwijnen vaak. Naar schatting verdwijnt 80% tot 90% van de ei-, melk-, tarwe- en soja-allergieën op de leeftijd van 5 jaar. Sommige allergieën zijn hardnekkiger. Zo kan 1 op de 5 kinderen een pinda-allergie hebben, en minder een allergie voor noten of zeevruchten. De kinderarts of allergoloog kan tests uitvoeren om de voedselallergieën van het kind te controleren en te controleren of de allergie verdwijnt.

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

Een voedselallergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een voedingseiwit en veroorzaakt een allergische reactie in het lichaam. Symptomen kunnen zijn netelroos, jeuk, zwelling, braken, diarree en misselijkheid. In sommige gevallen kan het levensbedreigende symptomen veroorzaken die anafylaxie worden genoemd, als gevolg van ademhalingsmoeilijkheden en/of een plotselinge daling van de bloeddruk.

Een voedselintolerantie is een bijwerking op een maaltijd waarbij het immuunsysteem niet betrokken is. Reacties kunnen binnen enkele minuten optreden of tot 20 uur na het eten van voedsel worden uitgesteld.

Symptomen van intolerantie zijn soms vaag en kunnen een combinatie zijn van:

 • opgeblazen gevoel en gas,
 • Diarree, misselijkheid en indigestie,
 • Klachten zoals eczeem of verergering van astma.

Voedselintoleranties kunnen soms de symptomen van andere medische aandoeningen nabootsen. Daarom is het belangrijk om je eerst te laten onderzoeken door een arts om andere problemen uit te sluiten.

Zijn voedselallergieën erfelijk?

De neiging om allergieën te ontwikkelen is vaak geërfd, wat betekent dat het via genen van ouder op kind kan worden overgedragen. Echter, alleen omdat de persoon, echtgenoot of een van de kinderen allergieën heeft, betekent niet dat alle kinderen zeker allergieën zullen hebben. En sommigen erven meestal geen bepaalde allergie, alleen een allergie.

Bij sommige kinderen kan het kind, zelfs als geen familielid allergisch is, een allergie hebben.

Kunnen voedselallergieën worden voorkomen?

Een routine om voedselallergieën te voorkomen wordt niet aanbevolen voor moeders tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Studies hebben aangetoond dat er geen significant voordeel voor de baby is als de aanstaande moeder gedurende deze tijd zeer allergene voedingsmiddelen vermijdt. Moedermelk is de ideale manier om de baby te voeden. Het is het minst waarschijnlijke voedsel dat een allergische reactie veroorzaakt, is licht verteerbaar en versterkt het immuunsysteem van de baby.

Vooral aanbevolen voor de eerste vier tot zes maanden, kan het vroeg ontwikkelende eczeem, piepende ademhaling en koemelkallergie verminderen. Voor baby’s die risico lopen op voedselallergieën en waarbij de moeder geen borstvoeding kan geven, worden gehydrolyseerde zuigelingenvoeding aanbevolen als hypoallergene vervangers voor koemelk en sojavoeding.

Van vier tot zes maanden, één voedsel per keer, meestal inclusief fruit (appels, peren en bananen), groenten (groene groenten, zoete aardappelen, courgette en wortelen) en granen (rijst of havervlokken) voedzame baby voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd. Op deze manier kan elke 3 tot 5 dagen voedsel worden toegevoegd, zodat de baby klaar is voor ontwikkeling. Dit langzame proces geeft ouders of verzorgers de kans om voedsel dat een allergische reactie veroorzaakt te identificeren en te vermijden.