In het geval van allergische rhinitis kan ons immuunsysteem een ​​abnormale reactie ontwikkelen op een doorgaans onschadelijke stof. Deze stof wordt een allergeen genoemd. Het immuunsysteem reageert op het allergeen door histamine en chemische bemiddelaars vrij te geven die symptomen veroorzaken, meestal in de neus, keel, ogen, oren, huid en gehemelte.

Wat zijn de symptomen van allergische rhinitis?

Symptomen van allergische rhinitis (allergische griep) zijn onder meer:

 • Jeuk aan neus, gehemelte, keel en ogen,
 • Niezen,
 • verstopte neus,
 • loopneus,
 • tranende ogen,
 • Donkere kringen onder de ogen.

Wat zijn de soorten allergische rhinitis?

Allergische rhinitis komt op twee verschillende manieren voor:

Seizoensgebonden: Symptomen van seizoensgebonden allergische rhinitis kunnen optreden in de lente, zomer en vroege herfst. Ze veroorzaken vaak allergische overgevoeligheid voor schimmelsporen in de lucht of pollen van gras, bomen en onkruid.

Vaste plant: Mensen met niet-seizoensgebonden allergische rhinitis ervaren het hele jaar door symptomen. Het wordt meestal veroorzaakt door huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of huidschilfers, kakkerlakken of schimmels. Verborgen voedselallergieën als onderliggende oorzaak veroorzaken zelden blijvende nasale symptomen.

Sommige mensen kunnen beide soorten rhinitis ervaren, met meerjarige symptomen die verergeren tijdens het pollenseizoen. Er zijn ook niet-allergische oorzaken voor rhinitis, waaronder irriterende stoffen zoals roken of andere rook, irriterende producten, schoonmaakproducten en andere sterke geuren.

Wat is het verschil tussen allergische rhinitis en verkoudheid?

Hoewel de symptomen van verkoudheid en allergieën vergelijkbaar zijn, zijn er ook belangrijke verschillen. Veranderingen in de ziektegeschiedenis en de duur van de symptomen geven vaak aanwijzingen over welke aandoening aanwezig is.

Mensen moeten rekening houden met deze verschillen wanneer ze proberen te bepalen of ze verkouden zijn of allergieën hebben:

 • Jeukende en tranende ogen zijn vaak tekenen dat de symptomen te wijten zijn aan allergieën.
 • Koorts kan optreden bij een ernstige verkoudheid, vooral bij kinderen, maar is geen teken van allergie.
 • Keelpijn kan optreden bij allergieën, maar komt vaker voor bij verkoudheid.
 • Pijn in het lichaam wordt ook niet veroorzaakt door allergieën, ze komen vaak voor bij verkoudheid.
 • Sommige mensen met allergieën ontwikkelen ook eczeem zonder verkoudheidssymptomen.

Diagnose van allergische rhinitis

Allergologen nemen een gedetailleerde geschiedenis op, op zoek naar aanwijzingen in uw levensstijl om de oorzaak van uw symptomen te helpen identificeren. U wordt gevraagd naar uw familiegeschiedenis en de frequentie en ernst van uw symptomen, onder andere uw werk- en thuisomgeving (inclusief uw huisdier).

Soms kan allergische rhinitis worden gecompliceerd door verschillende medische aandoeningen, zoals een afwijkend septum (kromming van bot en kraakbeen dat de neusgaten scheidt) of neuspoliepen (abnormale gezwellen van de neus en sinussen). Al deze aandoeningen worden verergerd door verkouden te worden. Het behandelen van nasale symptomen veroorzaakt door meerdere problemen kan een moeilijke behandeling vereisen, waarbij vaak de medewerking van een allergoloog en een andere specialist, zoals een otolaryngoloog, vereist is.

Uw allergoloog kan een huidtest aanbevelen, waarbij kleine hoeveelheden verdachte allergenen in uw huid worden ingebracht.

Behandeling en preventie van allergische rhinitis

Zodra specifieke allergenen zijn gediagnosticeerd, zullen allergologen/immunologen met u samenwerken om een ​​plan te ontwikkelen om de allergenen die symptomen veroorzaken te vermijden. Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt of schimmel binnenshuis, wilt u stappen ondernemen om deze allergenen in uw huis zoveel mogelijk te verminderen.

Voor buitenallergieën zoals pollen, omvatten preventieve maatregelen het beperken van buitenactiviteiten in tijden met veel pollen.

Immunotherapie (allergievaccins) is een beproefde behandelmethode die langdurige verlichting biedt aan veel mensen die lijden aan allergische rhinitis.

Een andere vorm van allergie-immunotherapie is de immunotherapie (SLIT) -methode, in de VS sublinguale allergietabletten genoemd. In plaats van een vaccin, omvatten allergietabletten vaak dagelijkse toediening van allergenen onder de tong.

De allergoloog kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van allergische rhinitis te verminderen. Deze medicijnen kunnen neussprays met corticosteroïden, antihistaminica, nasale antihistaminicasprays of decongestivum-pillen zijn.

De meeste allergiemedicijnen voor seizoensgebonden allergische rhinitis (hooikoorts) werken het beste als ze worden gestart voordat boompollen elk voorjaar in de lucht zijn en zich allergische symptomen ontwikkelen. Als allergiemedicatie wordt gestart voordat het in contact komt met lente-allergenen, kan het medicijn de afgifte van histamine en andere chemicaliën voorkomen. Hierdoor wordt het ontstaan ​​van allergiesymptomen voorkomen of minder ernstig.

Medicamenteuze behandeling van allergische rhinitis

Intranasale corticosteroïden

Intranasale corticosteroïden zijn de meest effectieve geneesmiddelenklasse voor de behandeling van allergische rhinitis. Het kan verstopte neus, niezen, jeuk en loopneus aanzienlijk verminderen.

Antihistaminica

Antihistaminica worden vaak gebruikt om allergische rhinitis te behandelen. Deze medicijnen gaan de effecten tegen van histamine, de irriterende chemische stof die in het lichaam vrijkomt wanneer een allergische reactie optreedt. Hoewel er andere chemicaliën bij betrokken zijn, is histamine primair verantwoordelijk voor het veroorzaken van symptomen. Het wordt aangetroffen in antihistaminica, oogdruppels, neussprays en meestal in orale tabletten en siroop.

Decongestiva

Decongestiva helpen bij het verlichten van congestie en druk veroorzaakt door gezwollen neusweefsel. Ze bevatten geen antihistaminica, dus ze veroorzaken geen bijwerkingen van antihistaminica. Ze verlichten andere symptomen van allergische rhinitis niet. Orale decongestiva zijn verkrijgbaar op recept en vrij verkrijgbare medicijnen en worden vaak gebruikt in combinatie met antihistaminica of andere medicijnen.

Neussprays

Vrij verkrijgbare neussprays met zoutoplossing helpen symptomen zoals droge neusgangen of dik neussnot te voorkomen. In tegenstelling tot decongestivum-neussprays, kan een neusspray met zoutoplossing vaak worden gebruikt wanneer dat nodig is.

Leukotrieenroute-remmers

Leukotrieenroute-remmers (mon, zafirlukast en zileuton) blokkeren de werking van leukotrieen, een stof in het lichaam die symptomen van allergische rhinitis kan veroorzaken. Deze medicijnen worden ook gebruikt om astma te behandelen.

Vaccinbehandeling voor allergische rhinitis

Immunotherapie kan worden aanbevolen voor mensen die niet goed reageren op een behandeling met medicijnen of die bijwerkingen hebben van medicijnen, worden blootgesteld aan het onvermijdelijke allergeen of die een meer permanente oplossing voor hun allergieën willen. Immunotherapie kan zeer effectief zijn bij het beheersen van allergische symptomen, maar helpt niet tegen de symptomen die worden veroorzaakt door niet-allergische rhinitis.

Er zijn twee soorten immunotherapie beschikbaar: allergievaccins en tabletten voor sublinguaal gebruik.

Allergievaccins: een behandelingsprogramma dat drie tot vijf jaar kan duren, bestaat uit injecties van een verdund allergie-extract, dat vaak in toenemende doses wordt toegediend totdat een beschermende dosis is bereikt. Het injectieschema wordt dan gewijzigd om dezelfde dosis toe te dienen met langere tussenpozen tussen de injecties. Immunotherapie helpt het lichaam weerstand op te bouwen tegen de effecten van het allergeen, vermindert de intensiteit van symptomen veroorzaakt door blootstelling aan allergenen en kan huidtestreacties soms zelfs elimineren. Naarmate de resistentie zich in de loop van een paar maanden ontwikkelt, zouden de symptomen moeten verbeteren.

Tabletten voor sublinguaal gebruik: vanaf enkele maanden voor het begin van het allergieseizoen lossen patiënten elke dag één tablet onder de tong op. De behandeling kan drie jaar worden voortgezet. Slechts enkele allergenen (wat gras- en ambrosiapollen en huisstofmijt) kunnen met deze methode worden behandeld, maar het is een veelbelovende behandeling voor de toekomst.