Oogallergie, ook wel bekend als allergische conjunctivitis, komt vrij vaak voor. Ze treden op wanneer de ogen reageren op iets (allergeen) dat hen irriteert. De ogen produceren een stof genaamd histamine om het allergeen te bestrijden. Als gevolg hiervan worden de oogleden en het bindvlies rood, gezwollen en jeuken. Ogen kunnen bloeden en verbranden. In tegenstelling tot andere soorten conjunctivitis, verspreiden oogallergieën zich niet van persoon tot persoon.

Oogallergie Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Rode, gezwollen of jeukende ogen
 • Brandende of tranende ogen
 • licht gevoeligheid.

Als dit gepaard gaat met neusallergieën, kunnen ook neusverstopping, jeuk en niezen voorkomen. Hoofdpijn, jeukende of zere keel of hoesten kunnen ook de symptomen vergezellen.

Oorzaken van oogallergieën

Een allergie is het immuunsysteem van het lichaam dat reageert op een normaal onschadelijk allergeen. Wanneer een allergeen in contact komt met het oog, geven bepaalde cellen in het oog (mestcellen genoemd) histamine en andere stoffen af ​​om het allergeen te bestrijden. Deze reactie zorgt ervoor dat de ogen rood, jeukend en waterig worden.

Allergenen in de lucht, zowel binnen als buiten, veroorzaken veel oogallergieën. Deze allergenen omvatten:

 • Stuifmeel van gras, bomen en ambrosia,
 • Stof,
 • dierlijke zemelen,
 • Gietvorm,
 • Rook.

Allergische reacties veroorzaakt door parfums, cosmetica of medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat de ogen een allergische reactie ontwikkelen. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor verdunnende oogdruppels of voor de conserverende chemicaliën in oogdruppels op recept. Indien mogelijk moeten in plaats daarvan druppels zonder conserveringsmiddelen worden gebruikt.

Soms kunnen de ogen ook reageren op allergenen die niet noodzakelijkerwijs in direct contact met de ogen komen. Dit kunnen bepaalde voedingsmiddelen of insectenbeten of -steken zijn.

Genetische factoren spelen ook een belangrijke rol bij allergische aandoeningen. Sommige mensen erven oogallergieën van hun ouders. Als beide ouders oogallergieën hebben, is de kans groter dat het kind allergieën heeft.

Diagnose van oogallergie

Oogallergieën worden het best gediagnosticeerd door een allergoloog of iemand die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van allergieën. Het is vooral belangrijk om een ​​allergoloog te raadplegen als er andere allergiegerelateerde symptomen zijn, zoals astma of eczeem.

Allergologen zullen vragen stellen over de medische geschiedenis en symptomen, inclusief wanneer ze voor het eerst zijn begonnen en hoe lang ze duren. Ze kunnen dan een huidpriktest uitvoeren om de onderliggende oorzaak van de symptomen te bepalen.

Behandeling van oogallergieën

De eerste en beste optie is om contact te vermijden met stoffen die oogallergieën veroorzaken. In gevallen waarin dit niet voldoende is, kan het volgende worden toegepast:

 • Zoute oogdruppels om allergenen weg te spoelen
 • Vrij verkrijgbare medicijnen of oogdruppels (kortdurend gebruik),
 • Geneesmiddelen op recept gegeven door de arts,
 • Allergievaccins (immunotherapie) die de arts kan geven.

Symptomen kunnen volledig verdwijnen wanneer het allergeen wordt geëlimineerd of nadat de allergie is behandeld.