Insectenallergie, bij warmer weer wordt een toename van insectensteken en -beten waargenomen. Er zijn echter ook insecten die het hele jaar door veel voorkomen in woningen en gebouwen. Ze hoeven niet te bijten of steken om een ​​allergische reactie te veroorzaken, hoewel er geen contact of beet is, kan het bij veel mensen allergieën en astma veroorzaken.

Er zijn veel verschillende soorten insecten en “plaagachtige insecten” die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze soorten insecten zijn als volgt:

Stekende insecten

Bijen, wespen, horzels, gele jassen en vuurmieren zijn de meest voorkomende stekende insecten die een allergische reactie veroorzaken. De meeste mensen die door deze insecten zijn gestoken, herstellen binnen enkele uren of dagen, maar bij sommige mensen kan dit gif levensbedreigende allergische reacties veroorzaken.

Bijtende insecten

Muggen, kissing bugs, bedwantsen, vlooien en sommige vliegen zijn de meest voorkomende bijtende insecten waarvan bekend is dat ze een allergische reactie veroorzaken. De meeste mensen die door insecten zijn gebeten, klagen over pijn, roodheid, jeuk, pijn en lichte zwelling in het gebied rond de beet. Zelden kunnen insectenbeten levensbedreigende allergische reacties veroorzaken.

Huishoudelijk ongedierte

Insecten die niet steken of bijten, vooral kakkerlakken en insectachtige huisstofmijten, kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Deze twee insecten kunnen het hele jaar door de meest voorkomende oorzaak van allergieën en astma zijn. In tegenstelling tot een kakkerlak is een huisstofmijt te klein om met het blote oog te zien. De uitwerpselen en lichamen van kakkerlakken en huisstofmijt veroorzaken allergische reacties. Het kan ook astmasymptomen en astma-aanvallen veroorzaken.

Symptomen en tekenen van insectenallergieën

De meeste mensen die gestoken of gebeten worden door insecten hebben last van pijn, roodheid, jeuk en lichte zwelling in het gebied rond de beet of steek. Dit is een normale reactie. De meeste mensen herstellen binnen enkele uren of dagen.

Een allergische reactie op insecten die niet steken of bijten, zoals kakkerlakken of huisstofmijt, is anders. Symptomen kunnen zijn: niezen, hoesten, loopneus of verstopte neus, jeuk in de ogen, neus, mond of keel. Deze symptomen kunnen worden aangezien voor verkoudheid, maar kunnen weken of maanden aanhouden. Als u astma heeft, kan een allergische reactie astmasymptomen of een astma-aanval veroorzaken.

Mensen kunnen een ernstige allergische reactie krijgen op een insectenbeet of -steek. Een levensbedreigende allergische reactie (anafylaxie) veroorzaakt symptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Zonder snelle behandeling kan anafylaxie de dood tot gevolg hebben. Symptomen hebben vaak betrekking op meerdere orgaansystemen (een deel van het lichaam), zoals de huid of mond, longen, hart en darmen. Enkele symptomen zijn:

 • huiduitslag, jeuk of netelroos,
 • zwelling van de lippen, tong of keel,
 • kortademigheid, moeite met ademhalen of piepende ademhaling (fluitend geluid bij het ademen),
 • duizeligheid en/of flauwvallen
 • Buikpijn, braken, opgeblazen gevoel of diarree.

Andere ernstige maar niet-allergische reacties zijn:

 • Het is een toxische reactie die optreedt wanneer het lichaam reageert op een insectengif zoals een normaal gif. Een toxische reactie kan symptomen veroorzaken die lijken op een allergische reactie. Andere symptomen zijn misselijkheid, koorts, flauwvallen, toevallen, shock en zelfs de dood.
 • Serumziekte is een ongebruikelijke reactie op een lichaamsvreemde stof. Het kan uren of dagen na de steek of beet symptomen veroorzaken. Symptomen zijn onder meer koorts, gewrichtspijn, andere griepachtige symptomen en soms netelroos.

Diagnose bij insectenallergie

Bij een persoon met een bekende insectensteekallergie is de aanwezigheid van symptomen van een allergische reactie na een steek of beet doorgaans voldoende om de diagnose van een allergische reactie vast te stellen.

Iemand die niet zeker weet of hij allergisch is voor stekende insecten, kan een allergoloog/immunoloog raadplegen voor een test. Huidtesten en bloedtesten kunnen worden gebruikt om te bepalen of u een bepaald type allergie voor stekende insecten heeft. Huidtesten omvatten het plaatsen van een monster van het insectengif boven of onder de bovenkant van de huid en het observeren van het gebied op tekenen van een allergische reactie. De bloedtest omvat een test die een radioalibororbent-test (RAST) wordt genoemd om de hoeveelheid IgE-antilichamen tegen een bepaalde stof in het bloed te bepalen.

Behandeling en preventie van insectenallergieën

De hoogste prioriteit voor het medische team is ervoor te zorgen dat de ademhaling en de bloeddruk op peil blijven.

 • Als u moeite heeft met ademhalen, kan zuurstof worden toegediend via een slangetje in uw neus of via een gezichtsmasker.
 • In geval van ernstige ademnood kan een mechanische ventilator worden gedragen. Dit is tijdelijk totdat het effect van de reactie afneemt.
 • Als uw bloeddruk te laag is, wordt er een infuus geplaatst.
 • Zoutoplossing kan intraveneus worden toegediend om de bloeddruk te verhogen.
 • U kunt indien nodig medicijnen innemen om het ademen te vergemakkelijken en/of om uw bloeddruk te verhogen.
 • Een antihistaminicum van het H1-type, zoals difenhydramine, wordt meestal oraal of via injectie toegediend om de histaminereactie te verminderen. Dit verlicht de jeuk.
 • Corticosteroïden zoals prednison of methylprednisolon worden meestal gegeven om zwelling te verminderen en de immuunrespons te onderdrukken.

Neem voorzorgsmaatregelen om toekomstige insectenbeten te voorkomen.

 • Vermijd nesten of bijenkorven van stekende insecten.
 • Draag geen felle kleding of parfums die bijen en wespen kunnen aantrekken.
 • Blijf kalm en stil in de buurt van vliegende insecten. Langzaam bewegen.
 • Wees voorzichtig wanneer u buiten eet of drinkt, zoals tijdens het koken of tijdens een picknick.

Immunotherapie voor insectenallergieën

Iedereen die een significante reactie op een stekend insect heeft gehad, moet door een allergoloog worden beoordeeld op mogelijke gifimmunotherapie (allergievaccins die immuniteit tegen insectenallergie opbouwen). Patiënten met een duidelijke gevoeligheid voor insectengif en specifieke symptomen kunnen allergie-injectietherapie krijgen voor insectensteekallergie. Bij deze patiënten is allergische immunotherapie tegen stekende insecten bijna 100% effectief.

Dit type behandeling omvat meestal een geleidelijk toenemende dosis gif gedurende 10-20 weken. Vervolgens wordt om de vier tot acht weken een “onderhoudsdosis” gegeven. Na ongeveer drie tot vijf jaar wordt overwogen om met het gifvaccin te stoppen. Drie tot vijf jaar therapie biedt bij de meeste mensen langdurige bescherming. Het risico op ernstige bijwerkingen van deze gifbehandeling is minimaal (minder dan 0,2%) en tot op heden zijn er geen sterfgevallen gemeld.