Met het begin van het lenteseizoen lijken pollen bij miljoenen mensen allergiesymptomen te veroorzaken. Jeuk in de ogen, verstopte neus, niezen, piepende ademhaling en netelroos behoren tot de symptomen van allergische reacties die in de lente en de herfst optreden. Dit soort allergieën worden lenteallergieën genoemd.

Wat veroorzaakt lenteallergie?

De grootste trigger voor voorjaarsallergie is pollen. Bomen, grassen en onkruid laten deze kleine deeltjes, die we stuifmeel noemen, vrij in de lucht om andere planten te bevruchten. Wanneer ze het lichaam van iemand met een allergie binnendringen, veroorzaken ze een reactie van het immuunsysteem.

Het immuunsysteem ziet pollen als een gevaar en maakt antistoffen vrij die de allergenen aanvallen. Dit leidt tot het vrijkomen van chemicaliën genaamd histamine in het bloed. Histamines veroorzaken klachten als loopneus, jeukende ogen en niezen.

Wat zijn lenteallergiesymptomen?

Symptomen van voorjaarsallergie zijn als volgt:

 • loopneus en congestie,
 • tranende ogen,
 • Niezen,
 • Grom,
 • Hoesten,
 • Jeuk in de ogen en neus
 • donkere kringen onder de ogen,
 • Jeuk in de mond of keel
 • Beklemming op de borst.

Hoe wordt lenteallergie gediagnosticeerd?

Een allergoloog / immunoloog is gespecialiseerd in het diagnosticeren van specifieke allergenen die de ziekte veroorzaken of het bepalen of symptomen allergisch zijn en heeft relevante training en ervaring in het veld. Allergologen hebben een gedetailleerde gezondheidsgeschiedenis nodig, gevolgd door allergietesten om een ​​diagnose te stellen. Huidtesten of bloedtesten zijn de meest gebruikelijke methoden om lente-allergietriggers te identificeren.

Hoe wordt lenteallergie behandeld?

Medicijnen worden meestal gebruikt om symptomen van voorjaarsallergie te verlichten of om de reactie van het lichaam op allergenen in de lucht te verminderen. Onder de opties:

Orale antihistaminica werken door histamine te onderdrukken, een chemische stof die door het lichaam wordt geproduceerd en die allergiesymptomen veroorzaakt.

Nasale decongestiva zijn vrij verkrijgbare producten die verkrijgbaar zijn in orale, vloeibare, spray- en neusdruppelformuleringen. Ze zorgen voor verlichting op korte termijn door de bloedvaten in de neus te laten krimpen.

Steroïde neussprays, die regelmatig en op recept verkrijgbaar zijn, werken door de zwelling en productie van slijm in de neusgangen te verminderen.

Oogdruppels kunnen worden gebruikt om oogallergiesymptomen te behandelen. Opties zijn onder meer OTC-druppels op korte termijn die een actueel decongestivum bevatten of druppels op recept die een antihistaminicum combineren met een mestcelremmer.

Wat gebeurt er als lenteallergie niet wordt behandeld?

Lente-allergieën maken de patiënt erg ongemakkelijk en verminderen hun kwaliteit van leven. Bovendien voelen patiënten vermoeidheid en zwakte omdat ze niet goed kunnen slapen vanwege allergische symptomen. Als gevolg hiervan is er een afname van het concentratievermogen en het leervermogen. Als gevolg hiervan heeft het een negatieve invloed op het werk en het schoolleven van de patiënten.

Vaccinbehandeling bij lenteallergie

Als met medicijnen geen voldoende resultaat kan worden verkregen en aan de criteria van de patiënt wordt voldaan, kan een vaccinbehandeling (immunotherapie) worden uitgevoerd tegen het allergeen waarvoor de patiënt gevoelig is. De inhoud van het allergievaccin moet door de allergoloog worden geselecteerd en geprogrammeerd op basis van de resultaten en bevindingen van de allergietest van de patiënt. Vaccinatie is een zeer effectieve behandelmethode bij allergische rhinitis en astma.

Wat zijn de preventiemethoden van lenteallergie?

Hoewel het niet mogelijk is allergenen tijdens het allergieseizoen volledig te vermijden, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die kunnen worden genomen om blootstelling te minimaliseren:

 • Blijf binnen tijdens de pollenafscheidingstijden. Als je naar buiten moet, doe het dan later op de dag, wanneer de aantallen meestal laag zijn.
 • Gebruik een HEPA-filter. Deze zijn ontworpen om in de lucht zwevende deeltjes te verwijderen. Houd de ramen gesloten en gebruik indien nodig een airconditioning.
 • Sluit uw ramen tijdens het rijden. Sluit de ventilatieopeningen en recirculeer de lucht of gebruik uw airconditioner.
 • Regelmatig stofzuigen en stofzuigen. “Huisdiervriendelijke” stofzuigers zuigen meestal het beste pollen en andere allergenen op.
 • Neem een ​​douche voordat je naar bed gaat. Lichaam en haar kunnen buitenshuis altijd een verrassende hoeveelheid stuifmeel verzamelen. Zorg er ook voor dat je de kleding die je draagt ​​zo snel mogelijk wast.
 • Vermijd het drogen van kleding buitenshuis. Stuifmeel kan zich gemakkelijk in de vezels nestelen en vervolgens symptomen veroorzaken wanneer u de was draagt.

Als resultaat;

– In het voorjaar veroorzaakt pollengevoeligheid een toename van de klachten van mensen met allergische aandoeningen.

– Symptomen zijn jeuk in de neus, niezen, verstopte neus, tranende ogen, roodheid, jeuk en hoesten en kortademigheid in relatie tot de longen.

– De diagnose van pollengevoeligheid wordt gesteld door huid- en bloedallergietesten.

– Behandeling bij voorjaarsallergie wordt gedaan als preventie, medicamenteuze en vaccin (immunotherapie) behandeling.

– Een kind met lente-allergie moet worden beoordeeld door een pediatrische allergoloog voor diagnose en behandeling.