Huisstofallergie, huisstofmijt kan de meest voorkomende oorzaak zijn van het hele jaar door allergieën en astma. Ze zijn te vinden op elk continent behalve Antarctica. Het is misschien niet mogelijk om je huis volledig te redden van dit wezen. Maar er zijn manieren waarop u uw allergische reacties erop kunt verminderen.

Wat zijn huisstofmijten (mijten)?

Een huisstofmijt is slechts een kwart tot een derde millimeter groot. Deze wezens, die te klein zijn om met het blote oog te zien, lijken onder een microscoop op witte insecten. Het heeft acht poten en is een spinachtige geleedpotige.

Huisstofmijten gedijen goed bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Ze houden ook van een luchtvochtigheid van 70 tot 80 procent. Er zijn minstens 13 soorten mijten. Ze zijn allemaal goed aangepast aan de omgeving in uw huis. Ze voeden zich voornamelijk met kleine stukjes huid die elke dag van mensen worden afgestoten. Deze stukken leer strekken zich uit tot de binnenste lagen van meubels, tapijten, beddengoed en zelfs knuffels. Dit zijn de plekken waar de mijten leven. De gemiddelde volwassen persoon kan 1,5 gram huid per dag verliezen. Dit is genoeg om een ​​miljoen huisstofmijten te voeden.

Wat is het teken van huisstofmijt?

Veel voorkomende symptomen van huisstofallergie zijn:

 • Niezen,
 • loopneus,
 • Jeukende, rode of waterige ogen
 • verstopte neus,
 • jeukende neus, mond of keel,
 • Jeukende huid,
 • Postnasaal infuus,
 • Hoesten.

Als huisstofallergie astma veroorzaakt, kunt u ook last krijgen van:

 • moeite met ademhalen,
 • benauwdheid of pijn op de borst,
 • Fluitend of ritselend geluid bij het uitademen,
 • Slaapproblemen veroorzaakt door kortademigheid, piepende ademhaling en hoesten.

Waar leven huisstofmijten het meest?

Huisstof zit over het algemeen in beddengoed, matrassen en kussens, maar mijten komen ook in andere delen van het huis voor. In de meeste gevallen worden mijten gevonden waar de leefomstandigheden voor hen ideaal zijn.

Helaas heeft de gemiddelde huisstofmijt de neiging om te overleven bij dezelfde ideale temperatuur en luchtvochtigheid die wij ervaren. Ze geven de voorkeur aan een vrij vochtig en warm klimaat dat niet te benauwd is. Deze voorwaarden omvatten een direct beschikbare voedselvoorziening en een gematigd klimaat. Terwijl met stof beklede oppervlakken hen de perfecte plek bieden om te graven en zich te vestigen, is een constante voedselvoorziening niet hun enige vereiste en neigen ze naar warme, vochtige gebieden. In de meeste huizen betekent dit bedden, omdat ze de neiging hebben heter en vochtiger te zijn dan andere plekken in huis.

We zorgen niet alleen voor een perfecte leefomgeving voor huisstofmijten, we zorgen automatisch voor een rijke voedselbron zonder het te beseffen, omdat ze de dode huidcellen opeten die we dagelijks afwerpen.

Hoewel dit hun primaire locatie is, verschijnen deze kleine plagen ook op andere met stof bedekte oppervlakken. Enkele van de meest voorkomende plaatsen zijn banken, woonkamerstoelen, matrassen en lang- of hoogpolige tapijten. Opgezette dieren vormen een andere ideale opslagplaats voor huisstof en huisstofmijt.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen tegen huisstofmijt?

Het hebben van huisstofmijt betekent niet dat het huis niet schoon is. In veel delen van de wereld leven deze wezens in elk huis, hoe schoon ook. Het is echter mogelijk om hun impact te verminderen. Er zijn veel veranderingen die aan het huis kunnen worden aangebracht om het aantal van deze ongewenste “gasten” te verminderen. Studies tonen aan dat er meer huisstofmijten in slaapkamers leven dan waar dan ook in huis. De te nemen maatregelen zijn onder andere:

 • Bedek beddengoed en kussens met stofdichte hoezen met ritssluiting. Deze hoezen zijn gemaakt van een materiaal met te kleine poriën om huisstofmijt en afvalproducten door te laten. Deze worden ook wel allergeenproof genoemd. Hoezen van plastic of vinyl zijn het goedkoopst, maar kunnen voor sommige mensen ongemakkelijk zijn. Andere allergeenbestendige stoffen hoezen kunnen worden gekocht bij de meeste reguliere beddengoedwinkels.
 • Was je lakens en deken een keer per week in warm water. Om huisstofmijt te doden, moet je wassen met water van minimaal 60 graden Celsius of heter.
 • Doe alle soorten stoffen weg waar mijten dol op zijn en die je niet gemakkelijk regelmatig met heet water kunt wassen. Vermijd kamerbreed tapijt, gordijnen, jaloezieën, gestoffeerde meubels en ondergevulde dekens en kussens in de slaapkamer. In plaats van dikke gordijnen voor de ramen, geef je de voorkeur aan rolgordijnen.
 • Laat iemand die niet allergisch is voor huisstofmijt je slaapkamer schoonmaken. Als dit niet mogelijk is, draag dan een filtermasker bij het afstoffen of stofzuigen. Je kunt deze artikelen bij de meeste drogisterijen vinden.
 • Afstoffen en vegen mengen het stof in de lucht. Probeer deze procedure dus uit te voeren wanneer u een tijdje uit de slaapkamer kunt blijven.
 • Het is niet genoeg om een ​​stofzuiger te gebruiken om alle huisstofmijten en afvalstoffen te verwijderen. Omdat ze diep in banken, stoelen, matrassen, kussens en tapijtvulling leven, kunnen er grote populaties huisstofmijten achterblijven. Neem voorzorgsmaatregelen zoals uw slaapkamer in andere kamers in uw huis.
  Vermijd indien mogelijk kamerbreed tapijt. Als je tapijt gebruikt, houden mijten niet van het korte, strakharige type. Gebruik wasbare tapijten op regelmatig vochtige gedweilde houten, linoleum- of tegelvloeren.
 • Was tapijten met zo heet mogelijk water. Om huisstofmijt te doden is minimaal 60 graden Celsius nodig. Daarom zal wassen met koud water niet helpen. Stomerij doodt alle huisstofmijten en is ook goed voor het verwijderen van huisstofmijten die op stoffen leven.
 • Houd de luchtvochtigheid in huis onder de 50 procent. Gebruik hiervoor een luchtontvochtiger en/of airconditioning.