Eczeem, ook wel bekend als atopische dermatitis, is een veel voorkomende allergische huidaandoening die meestal in de vroege kinderjaren begint. Het kan in verband worden gebracht met infectie van de huid (bacteriën, schimmels, gisten en virussen).

Atopische dermatitis, die een zeer droge en gevoelige huid veroorzaakt, kan erger worden bij blootstelling aan veel verschillende allergenen, waaronder allergenen zoals huidschilfers van huisdieren of huisstofmijt. Andere veel voorkomende triggers zijn zeep, wasmiddelen en sterk geurende lotions. Blootstelling aan parfums en schoonmaakmiddelen kan ook eczeem irriteren. Voor sommige mensen maken weersveranderingen (vooral droge winterlucht) eczeem erger. Allergiespecialisten zijn experts die speciaal zijn opgeleid in eczeem, maar ook in andere allergische aandoeningen, en helpen bij het omgaan met eczeem.

Wat zijn de symptomen van eczeem?

Symptomen van atopische dermatitis (eczeem) variëren sterk van persoon tot persoon en omvatten:

 • Droge huid,
 • Jeuk, vooral ‘s nachts en kan ernstig zijn,
 • Rood-bruin-grijze vlekken, vooral op de handen
  op de voeten, enkels, polsen, nek, borst, oogleden, binnenkant van de ellebogen en knieën, en bij baby’s, gezicht en hoofdhuid,
 • Kleine uitsteeksels die bij krassen vloeistof kunnen lekken en verbergen
 • verdikte, gebarsten, schilferende huid,
 • Gevoelige, gezwollen huid die gevoelig is voor jeuk.

Atopische dermatitis komt het meest voor in de vroege kinderjaren en kan aanhouden tot in de adolescentie en volwassenheid. Voor sommige mensen laait het periodiek op of verschijnt het gedurende een aantal jaren niet.

Wat veroorzaakt eczeem?

Een gezonde huid helpt vocht vast te houden en beschermt je tegen bacteriën, irriterende stoffen en allergenen. Eczeem is gerelateerd aan een genvariatie die van invloed is op het vermogen van de huid om deze bescherming te bieden. Hierdoor wordt de huid aangetast door omgevingsfactoren, irriterende stoffen en allergenen. Bij sommige kinderen kunnen voedselallergieën eczeem veroorzaken.

Hoe wordt eczeem gediagnosticeerd?

Allergologen zijn speciaal opgeleid om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen, die vaak verband houden met een allergische reactie. Er kunnen vragen worden gesteld over de soorten zepen die worden gebruikt om te helpen bij de diagnose, wasmiddelen en huidverzorgingsproducten, en de risico’s van blootstelling aan andere allergenen die eczeem kunnen verergeren. De opleiding van een allergoloog helpt de patiënt bij het ontwikkelen van een behandelplan voor zijn individuele toestand. Het doel is om zoveel mogelijk een normaal en symptoomvrij leven te leiden. Allergologen kunnen mogelijke allergische triggers voor eczeem identificeren en behandelaanbevelingen doen om de symptomen te verlichten.

Tussen 33 en 63 procent van de jonge kinderen met matig tot ernstig eczeem heeft ook voedselallergieën. Als het eczeem na de behandeling aanhoudt, wordt aanbevolen dat kinderen jonger dan 5 jaar met matig tot ernstig eczeem worden beoordeeld op allergieën voor melk, eieren, pinda’s, tarwe en soja.

Wat zijn de soorten eczeem?

Seborrheic Eczeem: Seborrheic dermatitis wordt meestal aangetroffen op vette delen van het lichaam, zoals de hoofdhuid, het gezicht en de borst. Het kan ook verschijnen als hardnekkige, jeukende roos op de hoofdhuid. Het staat bekend als een landhuis voor baby’s. Veel voorkomende symptomen van seborrheic dermatitis:

 • Zemelen,
 • Gelige schubben of korstvorming op de hoofdhuid, oren, gezicht of andere delen van het lichaam
 • Roodheid van de huid.

Asteatotisch eczeem: Asteatotische dermatitis wordt gekenmerkt door jeukende, droge, gebarsten en gespleten huidgebieden en onregelmatige schilferende gebieden. Het komt het meest voor op de onderbenen van oudere mensen, maar kan ook voorkomen op de handen en romp.

Contacteczeem: Allergische contactdermatitis wordt veroorzaakt door direct contact met stoffen die allergenen worden genoemd. Het treft meestal alleen het gebied dat in contact is gekomen met het allergeen. Veel voorkomende allergenen zijn imitatiejuwelen, parfum, cosmetica, haarkleurmiddelen en Poison Ivy. Veelvoorkomende tekenen en symptomen van allergische contactdermatitis:

 • rode uitslag of bultjes,
 • luchtbellen, uitlekkende vloeistof en korstvorming,
 • Jeuk en zwelling.

Nummulair eczeem: Ook bekend als numular dermatitis of discoïde eczeem, is numular eczeem een ​​chronische aandoening die ervoor zorgt dat er muntvormige plekken op de huid ontstaan. Deze plekken hebben meestal de vorm van jeukende bultjes.Ze kunnen een heldere vloeistof afscheiden of droog en korstig worden. Nummulair eczeem treedt meestal op na een huidletsel zoals een brandwond, schaafwond of insectenbeet. Dit kan leiden tot een patch of meerdere muntvormige laesies. Patches kunnen enkele maanden aanhouden.

Stasis dermatitis: Stasis dermatitis is ook bekend als gravitationele dermatitis, veneus eczeem en veneuze stasis dermatitis. Het komt meestal voor in de onderbenen wanneer er een probleem is met de bloedsomloop in de aderen. Deze problematische vaten zorgen ervoor dat er druk wordt opgebouwd terwijl het bloed door het lichaam en het hart naar boven probeert te stromen. Door deze druk lekt er vloeistof uit de aderen en in de huid. De belangrijkste symptomen van stasis dermatitis (veneus eczeem, zwaartekrachtdermatitis) zijn:

 • Zwelling, vooral in de enkels, die tijdens het slapen verdwijnt maar overdag terugkeert,
 • roodheid,
 • verkleurde huid,
 • schilfering en droogheid,
 • jeuk,
 • spataderen,
 • Been pijn.

Stress en eczeem: als je merkt dat je eczeem oplaait net voor een grote presentatie of tijdens examentijd, is dat geen toeval. Experts stellen al jaren dat stress de conditie van de huid kan verslechteren. Als je nerveus bent, probeert je lichaam je huid te beschermen door de ontsteking daar te vergroten. Als er al eczeem is, kan dit de symptomen verergeren. De oplossing is om te proberen je stress te beheersen.

Eczeembehandeling bij baby’s en kinderen

Het belangrijkste doel van de behandeling is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het is belangrijk dat de persoon kan deelnemen aan school-, werk-, sociale en gezinsactiviteiten, tevreden is met het uiterlijk van de huid en dat de patiënt zich gezond voelt. Er mag geen sociaal stigma aan deze situatie verbonden zijn. Eczeembehandelingen hebben weinig of geen bijwerkingen. Naast de behandeling moet de slaap rustgevend en niet storend zijn vanwege de noodzaak om aan de huid te krabben.

Mogelijke triggers vermijden

Irriterende stoffen: Chemicaliën, zepen, wasmiddelen, geurstoffen, sommige stoffen en irriterende stoffen zoals rook kunnen verdere schade aan de huid veroorzaken bij patiënten met eczeem.

Dingen die u kunt doen om blootstelling aan irriterende stoffen te verminderen, zijn onder meer:

 • Comfortabele kleding verdient de voorkeur.
 • Nieuwe kleding moet voor het dragen worden gewassen,
 • Nagels moeten kort en recht worden gehouden om extra schade door krassen te voorkomen.
 • Gebruik breedspectrum ultraviolet (UV) zonnebrandcrème (UV-A en UV-B met SPF van 15 of hoger).
 • Het baden moet onmiddellijk na het zwemmen worden genomen om de blootstelling aan de verschillende chemicaliën die in zwembaden en stranden worden aangetroffen, te verminderen en te verwijderen.

Atopische dermatitis kan hardnekkig zijn. Het kan maanden of jaren duren om verschillende behandelingen uit te proberen om het onder controle te krijgen. Zelfs als de behandeling succesvol is, kunnen de symptomen terugkeren. Het is belangrijk om de aandoening vroegtijdig te herkennen, zodat de behandeling kan worden gestart. Als regelmatige hydratatie en andere stappen voor zelfzorg niet helpen, kan uw arts een of meer van de volgende behandelingen aanbevelen:

 • Crèmes die jeuk onder controle houden en de huid helpen herstellen.
 • Geneesmiddelen die nodig zijn om infecties te bestrijden.
 • Orale medicatie die ontstekingen onder controle houdt.

Wat zijn medicijnen tegen eczeem?

Topische vochtinbrengende crèmes

Het hydrateren van de huid is een belangrijk onderdeel van de eczeemverzorging. Dep de huid na het nemen van een bad of douche zachtjes droog (overtollige waterdruppels) en breng vervolgens een vochtinbrengende crème aan op de natte huid om het water te “vastzetten”.

Topische steroïden

Topische steroïden zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die worden gebruikt op huiduitslag (rode en ontstoken delen van de huid, niet alleen droge delen). Steroïden voor eczeem verschillen van andere soorten steroïden zoals testosteron en oestrogeen. Topische steroïden zijn veilig als ze correct worden gebruikt, zoals aanbevolen door uw arts. Het ene lokale steroïde kan krachtiger (effectiever) zijn dan het andere en geneest daarom de uitslag effectiever dan een zwakkere lokale steroïde.

Andere actuele ontstekingsremmers

Als lokale steroïden niet effectief zijn, kunnen andere lokale anti-inflammatoire geneesmiddelen, lokale immunomodulatoren genaamd, worden geprobeerd. Als steroïden falen, worden ze vaak gebruikt als tweedelijns middelen. Omdat ze niet-steroïdaal zijn, kunnen deze medicijnen op het ooglid en andere gezichtszones worden gebruikt, omdat ze de huid normaal gesproken niet dunner maken.

Wet Wrap-therapie

Wet wrap-therapie wordt vaak gebruikt voor mensen van wie het eczeem ernstig en moeilijk te behandelen is. Bij deze behandeling wordt de huid ongeveer 15-20 minuten in warm water gedrenkt en vervolgens voorzichtig gedroogd. Topische medicijnen (meestal steroïden of andere ontstekingsremmende medicijnen zoals hierboven beschreven) worden op “uitslag” -gebieden van de huid geplaatst. Dit wordt gevolgd door een droog wikkelmateriaal zoals een elastisch verband, pyjama’s of sokken die over de natte wikkel worden geplaatst.

Antihistaminica

Oraal of pil, antihistaminica verminderen de jeuk die gepaard gaat met eczeem niet omdat ze niet worden veroorzaakt door histamine. Kalmerende antihistaminica worden soms gebruikt om de broodnodige slaap ‘s nachts te bevorderen. Het heeft echter mogelijke bijwerkingen zoals meer slaperigheid of sedatie gedurende de dag, meer droogheid en moeite met urineren. Topische antihistaminica moeten worden vermeden, omdat ze de uitslag kunnen verergeren.

Kortom, eczeem is over het algemeen beheersbaar, ongeacht de leeftijdsfactor. Met zorgvuldige evaluatie en follow-up door een gespecialiseerde allergoloog / immunoloog, kan dit een zeer hoge kwaliteit van leven opleveren en kan de persoon zelf actief deelnemen aan alle activiteiten.

Is eczeem besmettelijk?

Eczeem is niet besmettelijk. Hoewel de exacte oorzaak van eczeem onbekend is, stellen onderzoekers dat mensen die eczeem krijgen dit doen vanwege een combinatie van genen en omgevingsfactoren.