Mexicaanse griep is ook bekend als het H1N1-virus, dat symptomen veroorzaakt die lijken op gewone griep. Deze ziekte werd voor het eerst gezien bij varkens en verspreidde zich later naar mensen. Toen in 2009 de Mexicaanse griep voor het eerst bij mensen opdook, haalde het de krantenkoppen en werd het tegelijkertijd een wereldwijde epidemie. We hebben deze ziekte, die nog steeds een angstaanjagende aandoening is, voor u onderzocht in deze sectie.

Wat is Mexicaanse griep?

Technisch gezien verwijst deze ziekte naar een griepinfectie bij varkens. Hoewel het niet erg gebruikelijk is, dragen varkens deze epidemische verkoudheid over op mensen, vooral boeren en dierenartsen. En zo wordt het een besmettelijke ziekte van persoon tot persoon.

Hoe is het tot stand gekomen?

Deze ziekte, die wordt veroorzaakt door de mutatie van het H1N1-subtype van het influenzavirus, werd in 2009 voor het eerst waargenomen bij luchtweginfecties bij de mens. Nadat het eerste Mexicaanse griepgeval was geregistreerd, verspreidden ziekten die verband hielden met het griepvirus zich snel naar vele delen van de wereld. Dienovereenkomstig heeft de Wereldgezondheidsorganisatie Mexicaanse griep uitgeroepen tot een universele epidemische ziekte.

Deze veel voorkomende ziekte is sinds 2009 in de archieven bevestigd. Sinds kort wordt het bij mensen nog steeds gezien als een seizoensgriepvirus en het griepvaccin werd in 2015-16 geïntroduceerd als bescherming tegen dit virus. Daarnaast werd in 2011 ook een andere mutatie van het virus, H3N2, bij mensen waargenomen.

Oorzaken van Mexicaanse griep

Het wordt veroorzaakt door het griepvirus dat bij varkens wordt waargenomen. In tegenstelling tot tyfus, die wordt overgedragen door luizen of teken, is de overdracht van deze ziekte van mens op mens, niet van dier op mens. Mexicaanse griep wordt ook overgedragen wanneer producten met varkensvlees worden gegeten.

Deze ziekte is een zeer gemakkelijk overdraagbaar virus. Transmissieroutes van mens op mens;

  • Niezen,
  • Hoesten,
  • Een geïnfecteerd oppervlak aanraken en de neus of ogen aanraken.

Risicofactoren

Toen deze ziekte voor het eerst verscheen, kwam deze het meest voor bij jonge mensen. Dit was ongebruikelijk omdat griepvirussen meestal oudere mensen of zeer jonge mensen treffen. De factor die het risico op overdracht van de Mexicaanse griep het meest kan verhogen, is in dezelfde omgeving zijn met mensen die de Mexicaanse griep hebben.

Sommige mensen lopen echter een zeer hoog risico om deze ziekte te ontwikkelen en we kunnen de factoren die hierop van invloed zijn als volgt opsommen;

  • Mensen ouder dan 65 jaar en jonger dan 5 jaar,
  • Mensen onder de 19 jaar die langdurig aspirine gebruiken,
  • Mensen die risico lopen op ziekten zoals AIDS,
  • zwangere vrouw,
  • Mensen met ziekten zoals astma, hartaandoeningen, diabetes.