Voedselallergie bij volwassenen treedt op als gevolg van de overmatige reactie van het immuunsysteem na inname van voedsel. Klachten gerelateerd aan voedselallergieën komen voor op het immuunsysteem via IgE of onafhankelijk van IgE. Voedselallergieën die vanaf de kindertijd worden gezien, kunnen ons hele leven voorkomen, en voedselallergieën die op latere leeftijd optreden, verdwijnen meestal niet. Voedselallergie kan reacties veroorzaken die zeer ernstig en levensbedreigend kunnen zijn na inname van zeer kleine hoeveelheden van het allergeen. In dit artikel schreven we over de symptomen van voedselallergie.

Voedselallergieklachten bij volwassenen

Bij voedselallergie kunnen klachten zich in veel organen van ons lichaam anders uiten. Bij voedselallergieën kan dit worden gezien als roodheid rond de mond, uitslag op het gezicht of lichaam, jeuk, eczeemsymptomen na inname van het voedsel waarvoor u allergisch bent, evenals piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid, loopneus , neusverstopping, bloederige ontlasting, constipatie, braken, hevige gaspijn en allergische shocksymptomen kunnen ernstigere levensbedreigende klachten veroorzaken zoals

Als we kijken naar de frequentie van klachten bij voedselallergieën volgens de organen; De huid en het spijsverteringsstelsel zijn het meest aangetaste orgaan. Maar ook in andere systemen zijn er diverse klachten.

Klachten op de huid: Urticaria, angio-oedeem, jeuk, roodheid, atopische dermatitis.

Symptomen waargenomen in het spijsverteringsstelsel: Jeuk en/of oedeem in de tong, lippen en mond, misselijkheid, braken, buikpijn, reflux, diarree.

Symptomen waargenomen in het cardiovasculaire systeem: Ernstige levensbedreigende klachten zoals hartkloppingen/tachycardie, duizeligheid, bewustzijnsverlies, flauwvallen en hypotensie kunnen voorkomen.

Symptomen van het ademhalingssysteem: Verstopte neus, jeuk, loopneus, niezen en heesheid, zwelling in de huig, klachten van de bovenste luchtwegen zoals larynxoedeem kunnen aanwezig zijn, of ernstiger astmaklachten zoals hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling en beklemming op de borst kan worden waargenomen.

Het is te zien aan klachten als jeuk in de ogen, roodheid, afscheiding, metaalachtig harsen, samentrekking van de baarmoeder en een gevoel van malaise.

Zoals te zien is, kunnen voedselallergieën zich op veel systemen manifesteren met verschillende klachten. Soms kan een urticaria optreden en soms kan een ernstiger allergische shock optreden.

Voedselallergietabellen voor volwassenen

Mechanismen van het vroege type (Type I) gerelateerd aan IgE of mechanismen van het vertraagde type (Type IV) die niet gerelateerd zijn aan IgE op het immuunsysteem zijn uiterst belangrijk bij het ontstaan ​​van voedselallergieën en dienovereenkomstig treden verschillende klinische manifestaties op. Bovendien worden ook klinische beelden gezien die gepaard gaan met deze twee mechanismen.

Klinische manifestaties geassocieerd met het vroege type (Type I) immuunsysteem bij voedselallergie

Deze omvatten urticaria (netelroos), angio-oedeem, morbiliforme huiduitslag, oraal allergiesyndroom, acuut gastro-intestinaal spasme, allergische rhinoconjunctivitis, acuut bronchospasme, duizeligheid/flauwvallen, voedselgerelateerde inspanningsgeïnduceerde anafylaxie of anafylactische shock.

Klinische manifestaties geassocieerd met het vertraagde type (TYPE IV) immuunsysteem bij voedselallergie

Contactdermatitis, dermatitis herpetiformis, colitis veroorzaakt door voedseleiwitten, proctocolitis en enteropathiesyndroom, evenals coeliakie en pulmonale hemosiderose (heinersyndroom) veroorzaakt door voedseleiwitten in de longen kunnen worden geteld.

In klinische beelden veroorzaakt door twee mechanismen samen,

Atopische dermatitis omvat allergische eosinofiele oesofagitis, gastro-enteritis en astma.

Het onderscheiden van de mechanismen waardoor voedselallergieën optreden, helpt vooral bij het diagnosticeren van welke tests we moeten doen en wat voor soort behandelplan we moeten maken.