Allergie treedt bij sommige mensen op wanneer bepaalde stoffen in de omgeving reageren in het lichaam van die mensen. Deze stoffen staan ​​bekend als allergenen en voorbeelden van allergenen zijn huisstofmijt, huisdieren, pollen, insecten, teken, schimmels, voedsel en actieve ingrediënten in sommige medicijnen.

Hoe ontwikkelen allergische aandoeningen zich bij volwassenen?

Zelfs bij mensen die hun jeugd en adolescentie zonder allergische ziekteklachten hebben doorgebracht, kunnen allergische klachten voor het eerst op volwassen leeftijd worden waargenomen. Het is mogelijk om allergieën bij volwassenen te ontwikkelen, van seizoensgebonden allergieën tot voedselallergieën, ongeacht hoe oud u bent.

De meeste volwassenen met de diagnose allergie hebben waarschijnlijk een allergische aanval gehad die ze zich niet eerder in hun leven kunnen herinneren.

Wat zijn de symptomen van allergische aandoeningen bij volwassenen?

Veel voorkomende symptomen van een allergische reactie zijn:

 • Niezen en jeukende, loopneus of verstopte neus
 • Jeukende, rode, tranende ogen,
 • piepende ademhaling, beklemmend gevoel op de borst, kortademigheid en hoesten,
 • Zwelling, jeuk, huiduitslag,
 • gezwollen lippen, tong, ogen of gezicht,
 • buikpijn, misselijkheid, braken of diarree,
 • Droge, rode en gebarsten huid.

Diagnose bij allergische aandoeningen

Artsen diagnosticeren allergieën in drie stappen:

Persoonlijke en medische geschiedenis: Uw arts zal u vragen stellen om uw symptomen en mogelijke oorzaken volledig te begrijpen. Zorg ervoor dat u aantekeningen maakt en neem uw eerdere aantekeningen mee. Wees voorbereid op het beantwoorden van vragen over uw familiegeschiedenis, de soorten medicijnen die u gebruikt en uw levensstijl thuis, op school en op het werk.

Lichamelijk onderzoek: als uw arts denkt dat u allergisch bent, zal hij of zij tijdens het onderzoek op uw oren, ogen, neus, keel, borst en huid letten. Dit examen kan een longfunctietest omvatten om te bepalen hoe goed u lucht uit uw longen verwijdert. Röntgenfoto’s van de longen of sinussen kunnen ook nodig zijn.

Tests om allergenen te identificeren: Uw arts kan een huidtest, pleistertest of bloedtest uitvoeren. Geen enkele test alleen kan een allergie diagnosticeren. Testresultaten zijn slechts een van de vele hulpmiddelen die uw arts kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

Allergenen

Verschillende allergenen zijn verantwoordelijk voor allergische reacties. De meest voorkomende zijn:

 • stuifmeel,
 • poeders,
 • voedsel,
 • insecten,
 • dierlijke huidschilfers,
 • Gietvorm,
 • Geneesmiddelen,
 • latex.

Allergieziekten bij volwassenen

Wanneer het immuunsysteem een ​​normaal onschadelijke stof vermengt met een gevaarlijke stof, kan dit allergieën veroorzaken. Het immuunsysteem maakt vervolgens antilichamen aan die alert blijven op dat allergeen. Nogmaals, wanneer ze worden blootgesteld aan het allergeen, kunnen deze antilichamen een aantal chemicaliën van het immuunsysteem afgeven, zoals histamine, die allergiesymptomen veroorzaken, en volwassenen kunnen allergische aandoeningen krijgen.

Allergische Rhinitis

Allergische rhinitis of hooikoorts is een allergische reactie op specifieke allergenen. Stuifmeel is het meest voorkomende allergeen bij seizoensgebonden allergische rhinitis. Veel voorkomende symptomen van allergische rhinitis zijn:

 • niezen, jeukende, verstopte neus of loopneus
 • Hoesten, keelpijn en jeuk,
 • Waterige en jeukende ogen
 • Frequente hoofdpijn, extreme vermoeidheid
 • Netelroos

Gewoonlijk kunnen een of meer van deze symptomen direct na het in contact komen met een allergeen worden gevoeld. Sommige symptomen, zoals terugkerende hoofdpijn en vermoeidheid, kunnen alleen optreden na langdurige blootstelling aan allergenen.

Oogkoorts

Wanneer de ogen worden blootgesteld aan stoffen zoals pollen of schimmelsporen, kunnen ze rood, jeukend en waterig worden. Dit zijn de symptomen van allergische conjunctivitis. Allergische conjunctivitis is een oogontsteking die wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stoffen zoals pollen of schimmelsporen. De binnenkant van de oogleden en de binnenkant van de oogbol hebben een membraan dat de conjunctiva wordt genoemd. Het bindvlies is gevoelig voor irritatie door allergenen, vooral tijdens allergische rhinitis.

Allergisch astma

Allergische astma is astma veroorzaakt door een allergische reactie. Het is ook bekend als allergie-geïnduceerde astma. Ademhalingsmoeilijkheden tijdens het allergieseizoen kunnen een teken zijn van allergisch astma. Allergische astmapatiënten beginnen vaak symptomen te voelen na het inademen van een allergie zoals pollen. Sommige mensen kunnen ademhalingsproblemen krijgen door allergenen in te ademen. Dit staat bekend als allergisch astma. Het treedt op wanneer de luchtweg opzwelt als onderdeel van een allergische reactie.

Netelroos

Netelroos, ook wel urticaria genoemd, zijn jeukende, verheven striemen op de huid. Het is meestal rood, roze of bruin, en soms steekt of steekt het. In de meeste gevallen veroorzaakt blootstelling aan medicijnen, voedsel of irriterende stoffen in de omgeving netelroos. In de meeste gevallen is urticaria een acuut (tijdelijk) probleem dat zal worden verlicht met allergiemedicatie. De meeste uitslag verdwijnt vanzelf.

Medicijn allergie

Een geneesmiddelallergie is een allergische reactie op de werkzame stof in het geneesmiddel. Het immuunsysteem, dat infectie en ziekte bestrijdt door een allergische reactie, reageert op het medicijn. Deze reactie kan symptomen veroorzaken zoals huiduitslag, koorts en ademhalingsmoeilijkheden. Echte medicijnallergie is niet gebruikelijk. Minder dan 5 tot 10 procent van de negatieve medicijnreacties veroorzaakt echte medicijnallergie. Andere aandoeningen die optreden zijn de bijwerkingen van het medicijn.

Allergie voor insecten

De meeste mensen die gestoken worden door een insect hebben een lichte reactie. Deze reactie kan wat roodheid, zwelling en jeuk op de plaats van de steek omvatten. Normaal gaat het binnen enkele uren over. Voor sommige mensen kan een insectensteek echter een ernstige reactie of zelfs de dood veroorzaken. Wanneer een persoon met een insectenallergie voor de eerste keer wordt gestoken, kan zijn immuunsysteem relatief kleine hoeveelheden IgE-antilichamen produceren die gericht zijn op het gif van dat insect. Nogmaals, als gestoken door hetzelfde type insect, is de IgE-antilichaamrespons veel sneller en sterker. Deze IgE-reactie leidt tot het vrijkomen van histamine en andere ontstekingschemicaliën die allergiesymptomen veroorzaken.

Bij Allergie

Bijenvergiftiging betekent een ernstige lichamelijke reactie op het gif als gevolg van een bijensteek. Over het algemeen is er geen ernstige reactie op bijensteken. Als er echter een allergie is voor bijensteken of als u meerdere bijensteken heeft gehad, kan een ernstige reactie optreden, zoals vergiftiging. Bijenvergiftiging vereist onmiddellijke medische hulp. Wespen en gele jassen kunnen met hetzelfde gif bijten en dezelfde lichaamsreactie veroorzaken.

Voedselallergie

Een voedselallergie is wanneer ons lichaam een ​​abnormale reactie ontwikkelt op een voedingsmiddel veroorzaakt door het immuunsysteem. Bij volwassenen zijn de voedingsmiddelen die het meest waarschijnlijk allergische reacties veroorzaken vis, schaaldieren, pinda’s en noten zoals walnoten. Allergische reacties kunnen mild zijn, maar in zeldzame gevallen kunnen ze een ernstige reactie veroorzaken die anafylaxie wordt genoemd.

Eczeem

Atopische dermatitis wordt veroorzaakt door een huid-op-huidreactie. De reactie leidt tot aanhoudende jeuk, zwelling en roodheid. Mensen met atopische dermatitis kunnen gevoeliger zijn omdat hun huid bepaalde eiwitten mist die de waterbarrière van de huid beschermen. Mensen met atopische dermatitis hebben vaak astma of seizoensgebonden allergieën. Er is een voorgeschiedenis van allergieën zoals astma, allergische rhinitis of eczeem.

Allergietest voor volwassenen

Allergietesten zijn onder te verdelen in huidtesten en bloedtesten.

Er kunnen tests worden uitgevoerd op veelvoorkomende allergenen zoals plantenpollen, schimmels, huisstofmijt, huidschilfers van dieren, insectensteken en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zoals pinda’s, eieren, tarwe, schaaldieren en melk. De test kan ook worden gebruikt voor bepaalde medicijnen, zoals penicilline. Er zijn twee soorten huidtesten:

 • De priktest dompelt het huidoppervlak onder in een kleine hoeveelheid allergeen. De test wordt gedaan op uw rug of de binnenkant van uw armen waarbij meerdere allergenen tegelijk worden getest. Als u allergisch bent, kunt u roodheid en zwelling op de testplaats ervaren.
 • De intradermale test injecteert het allergeen met een zeer fijne naald onder de eerste huidlagen. Dit type huidtest kan worden gebruikt wanneer de uitslag van een priktest onduidelijk is.

Huidtesten zijn gevoeliger dan bloedtesten, maar een allergoloog kan ook bloedtesten gebruiken om allergieën te diagnosticeren. Sommige situaties die een bloedtest vereisen, zijn als volgt:

 • Als u een medicijn gebruikt dat de resultaten van allergietesten kan verstoren.
 • Als u een zeer gevoelige huid of een ernstige huidaandoening heeft,
 • Als u eerder op een allergeen heeft gereageerd en u is geadviseerd om niet verder te worden blootgesteld

Na bloedafname wordt het monster naar het laboratorium gestuurd om te zoeken naar antilichamen tegen specifieke allergenen die aangeven of u allergisch bent. Het duurt enkele dagen voordat u de uitslag van het bloedonderzoek krijgt.

Allergiebehandeling bij volwassenen

Als u denkt dat u allergenen niet kunt vermijden, zijn er veel medicijnen beschikbaar om u te helpen allergiesymptomen onder controle te houden. Decongestiva en antihistaminica zijn de meest voorkomende allergiemedicatie. Ze helpen verstopte neus, loopneus, niezen en jeuk te verminderen. Andere medicijnen werken door het vrijkomen van chemicaliën die allergische reacties veroorzaken te voorkomen. Corticosteroïden zijn effectief bij de behandeling van ontstekingen in de neus.

Een allergoloog zal u helpen bepalen welke medicijnen het beste voor u zijn en hoe vaak en hoeveel u moet gebruiken, terwijl eventuele bijwerkingen worden geëlimineerd of geminimaliseerd.

Afhankelijk van het type allergie dat je hebt, kun je je lichaam trainen om minder allergisch te zijn. Immunotherapie is een preventieve behandeling van allergische reacties op stoffen als graspollen, huisstofmijt en bijengif. Immunotherapie omvat het toedienen van doses van toenemende hoeveelheden van een stof of allergeen waarvoor de persoon allergisch is. Toenemende doses van het allergeen maken het immuunsysteem minder gevoelig voor de stof, wat mogelijk de productie van een “blokkerend” antilichaam veroorzaakt dat allergische symptomen vermindert wanneer de stof in de toekomst wordt aangetroffen. Immunotherapie vermindert ook de ontsteking die kenmerkend is voor rhinitis en astma.