Urticaria is een jeukende plaque of huiduitslag die optreedt op het huidoppervlak, rood rondom, variërend in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters, vaak met een bleek centrum. Dit beeld, dat we definiëren als urticaria (netelroos), vervaagt meestal binnen 24-48 uur en laat geen spoor achter op de huid.

Urticaria kan alleen worden gezien, of het kan gepaard gaan met zwelling die niet instort wanneer erop wordt gedrukt, wat we ongeveer 50% angio-oedeem noemen. Wanneer het gepaard gaat met angio-oedeem, worden naast het huidoppervlak ook de onderhuidse lagen aangetast. Angio-oedeem is meestal te zien op de lippen, tong, rond de ogen, handen, voeten en geslachtsorganen. Bovendien is er een gevoel van druk, branderig gevoel, pijn in plaats van jeuk. Patiënten kunnen jeukende, rode, verheven huidlaesies op de oogleden en lippen hebben, samen met zwelling over het hele lichaam.

Urticariële laesies worden als acuut gedefinieerd als ze minder dan zes weken aanhouden. Laesies worden als chronisch gedefinieerd als ze langer dan 6 weken aanhouden.

Urticaria/angio-oedeem is een veel voorkomende huidreactie. Het risico om het op enig moment tijdens hun leven bij mensen te ontwikkelen, varieert van 15-25%. Er is een mogelijkheid dat we ons hele leven een aanval van urticaria zullen krijgen. Vooral acute urticaria komt vaker voor bij jonge volwassenen en kinderen. Chronische urticaria daarentegen komt minder vaak voor (1%) en komt vaker voor bij volwassenen en vrouwen.

Wat is urticaria (netelroos) bij volwassenen?

Urticaria, ook wel netelroos genoemd, is een verheven, jeukende uitslag op de huid die overal op het lichaam kan voorkomen. Het is een veel voorkomende ziekte die bij één op de vijf mensen een keer in hun leven voorkomt. Roodheid en zwelling kunnen in het ene deel van het lichaam verdwijnen, maar kunnen in een ander deel voorkomen. Angio-oedeem daarentegen is een zwelling die optreedt in de onderste lagen van de huid en meestal te zien is in de ogen, lippen en tong.

Wat zijn de oorzaken van urticaria (netelroos) bij volwassenen?

Urticaria (netelroos) treedt op bij het vrijkomen van een stof genaamd histamine uit de huidcellen (mestcellen). De meest voorkomende oorzaak van urticaria bij kinderen zijn infecties veroorzaakt door virussen. Minder vaak kunnen bacteriële infecties ook urticaria veroorzaken.

Medicijnen zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van urticaria. Penicilline en penicilline-achtige medicijnen, medicijnen die worden gebruikt als pijnstillers en koortsverlagers kunnen vaak urticaria veroorzaken.

Een andere oorzaak van urticaria zijn voedselallergenen. Houd er rekening mee dat urticaria, die optreden binnen 1-2 uur na inname van voedsel zoals melk, eieren, noten, zeevruchten en vis, waarvan bekend is dat ze voedselallergie veroorzaken, een voedselallergie kan zijn.

Insectensteken kunnen ook urticaria veroorzaken.

Wat zijn de soorten urticaria bij volwassenen?

Herhaling van urticariële uitbarstingen gedurende 6 weken wordt acute urticaria genoemd, terwijl urticaria die langer dan 6 weken aanhoudt, wordt gedefinieerd als chronische urticaria. Chronische urticaria is op zichzelf verdeeld in 2 typen. De eerste groep is chronische spontane (spontane) urticaria en de tweede groep is chronische prikkels (geïnduceerde) urticaria. Chronische, door prikkels geïnduceerde (geïnduceerde) urticaria daarentegen zijn de soorten die optreden als gevolg van urticaria-uitslag:

1) Dermografie:

Het is de overmatige reactie van de huid op eenvoudige prikkels zoals druk (zoals broekriem), krabben en wrijven. Het verdwijnt binnen enkele minuten met de eliminatie van de veroorzaker. Het is de meest voorkomende soort.

2) Verworven koude urticaria:

Het is een soort urticaria die optreedt na blootstelling aan koude, zoals koude lucht en koude dranken, en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wijdverbreide blootstelling aan kou (zoals onderdompeling in koud water) kan lage bloeddruk, kortademigheid, bewusteloosheid, allergische shock en zelfs de dood veroorzaken.

3) Door warmte veroorzaakte urticaria:

Een uitslaglaesie ontwikkelt zich beperkt tot delen van de huid die worden blootgesteld aan hitte. Het is een zeldzame soort. Netelroos duurt meestal 1-3 uur.

4) Vertraagde drukurticaria:

Het zijn zwellingen die optreden in delen van de huid die worden blootgesteld aan druk. In tegenstelling tot de uitslag die bij anderen van dit type wordt gezien, is het een pijnlijke, jeukende en brandende uitslag die uren na blootstelling aan druk kan optreden. Het kan uren duren of zelfs langer dan 24 uur. Het dragen van een tas op de schouder of op de rug, zittend op een harde stoel, strakke schoenen, het dragen van een zware tas in de hand kan huiduitslag veroorzaken.

5) Zonne-urticaria:

Zonne-urticaria treedt meestal op bij UVA. Het is zeldzaam en komt vaker voor bij vrouwen.

6) Cholinerge urticaria:

Cholinerge urticaria treedt op in situaties die een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaken (beweging/inspanning, koorts, heet bad, emotionele stress, heet of gekruid eten en drinken). Het komt veel voor bij jonge volwassenen en tijdens de winterperiode. Het komt vaker voor bij mensen met allergieën en gevoelige bronchiën. Meestal zijn het kortdurende, wijdverspreide, jeukende, 5-6 mm naaldachtige huiduitslag.

7) Vibrerend angio-oedeem:

Angio-oedeem treedt op met lokale pulsatie bij dit zeer zeldzame type. Het kan optreden tijdens snurken of tandheelkundige procedures.

8) Contacturticaria:

Het is een uitslag van netelroos die plotseling verschijnt na contact met de stimulerende stof en binnen een paar uur verdwijnt. Veel voorkomende oorzaken zijn plantcomponenten (stengels, bladeren), latex, cosmetica, industriële chemicaliën en textiel.

9) Urticaria veroorzaakt door water (Aquagenic):

Nadat de huid in contact is gekomen met water, zweet en tranen, ontstaat er rondom 1-3 mm zwelling en 20-30 mm roodheid. Hoewel deze kortdurende huiduitslag zich meestal op de romp en armen bevindt, worden ze niet gezien op de voetzolen en handen.

Wat zijn de symptomen van netelroos bij volwassenen?

Netelroos is witroze, verheven huiduitslag die zeer snel optreedt, soms binnen enkele seconden. Het komt meestal voor in andere lichaamsdelen terwijl de uitslag binnen 24 uur spoorloos verdwijnt. Deze verheven huiduitslag jeukt intens en kan soms gepaard gaan met een stekend en branderig gevoel. Ze zijn variabel in grootte en soms kunnen grote huiduitslag optreden waarbij het hele lichaam betrokken is. Soms kan angio-oedeem de netelroos vergezellen of kan alleen angio-oedeem worden gezien. Angio-oedeem is zwelling van de weefsels onder de huid. Het kan binnen 24-48 uur spoorloos verdwijnen. Het wordt meestal gezien op het gezicht, de tong en de lippen.

Wat zijn de triggers van netelroos bij volwassenen?

De meest voorkomende oorzaken van acute urticaria (netelroos) bij kinderen zijn infecties. Het kan optreden tijdens infecties met sommige bacteriën of parasieten, meestal virussen. Onder de medicijnen, antibiotica (vooral die met beta-lactam) en pijnstillers (meestal niet-steroïde ontstekingsremmers).

Netelroos die verschijnt binnen 2 uur na inname van voedsel (zoals melk, eieren, noten, vis, tarwe) waarvan bekend is dat het voedselallergie veroorzaakt, duidt vaak op voedselallergie. Vooral als het gepaard gaat met kortademigheid, braken, intense zwakte, plotseling niezen, loopneus, moet het worden beoordeeld in termen van allergische shock.

Naast deze redenen kunnen voedingsadditieven (zoals benzoaat) of kleurstoffen (tartrazine) de oorzaak zijn. Insectenbeten kunnen ook uitslag van urticaria (netelroos) veroorzaken.

Netelroos die langer dan 6 weken aanhoudt, kan spontaan zijn (spontaan) of kan optreden als gevolg van de overgevoelige structuur van de huid (dermografie), kou, hitte, druk, blootstelling aan de zon, cholinergisch (door een verhoging van de lichaamstemperatuur), contact of water . Aangezien urticaria die langer dan zes weken aanhouden aanwezig kunnen zijn in aanwezigheid van auto-immuunziekte van de schildklier, reumatologische ziekte, moet de patiënt mogelijk op deze punten worden beoordeeld.

Hoe wordt netelroos (urticaria) bij volwassenen behandeld?

Het eerste dat u moet doen bij de behandeling van urticaria (netelroos) is de oorzaak wegnemen. Bij acute urticaria kan de behandeling worden gestart zonder dat onderzoek nodig is. Als het echter is gebeurd na blootstelling aan voedsel, kan het nodig zijn om te testen op voedselallergie. Bij chronische urticaria stelt uw arts vragen over bekende triggers en voert hij een test uit (zoals een ijsblokjestest bij koude urticaria). Bij de behandeling van netelroos worden allergiemedicijnen, antihistaminica genaamd, gebruikt. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen hoge doseringen en meer dan één antihistaminicum worden gebruikt.

Als uw kind aanhoudende symptomen van urticaria of tekenen van allergische shock heeft die gepaard gaan met urticaria-uitslag (zoals kortademigheid, hoesten, braken, flauwvallen), maak dan een afspraak met een pediatrische allergoloog.