Pollenallergie is een van de meest voorkomende oorzaken van seizoensgebonden allergieën. Veel mensen kennen pollenallergie als “allergische griep”. Experts verwijzen vaak naar pollenallergie als ‘seizoensgebonden allergische rhinitis’.

Elke lente, zomer en herfst scheiden planten kleine stuifmeelkorrels af om andere planten van dezelfde soort te bevruchten. Het meeste stuifmeel dat allergische reacties veroorzaakt, is afkomstig van bomen, onkruid en gras. Deze planten maken kleine, lichte en droge stuifmeelkorrels die met de wind meereizen.

Allergiesymptomen voor pollen

Bij mensen met pollenallergie treden allergiesymptomen op tijdens perioden dat het stuifmeel in de lucht is, voor welk type stuifmeel ze ook allergisch zijn. Symptomen zijn onder meer:

 • loopneus en slijmproductie
 • Niezen,
 • Jeukende neus, ogen, oren en mond,
 • verstopte neus,
 • Rode en tranende ogen,
 • Zwelling rond de ogen.

Oorzaken van pollenallergie

Voor alle allergieën reageert het immuunsysteem op specifieke allergietriggermoleculen (allergenen). Het immuunsysteem produceert antilichamen die het allergeen detecteren en ontstekingsreacties veroorzaken en de afgifte van een chemische stof genaamd histamine. Histamine veroorzaakt hooikoortssymptomen zoals jeukende en tranende neus en ogen en niezen.

Enkele plantensoorten waarvan bekend is dat ze pollenallergie veroorzaken, zijn de volgende:

Bomen: Berk, Els, Ceder, Hazelnoot, Wilg, Plataan, Olijf en Haagbeuk,

Gazons: Blackcay en Timothy,

Onkruid: ambrosia, brandnetel, bijvoet, ganzenpoten en veldzuring.

Pollen Allergie Diagnose

Artsen gebruiken twee tests om pollenallergie te diagnosticeren.

Huidpriktest

Bij een huidpriktest, ook wel veeg-/krastest genoemd, brengt een verpleegkundige of arts een klein druppeltje met een mogelijk allergeen op de huid aan. Vervolgens prikt of krast de verpleegkundige de huid voorzichtig met een naald door de druppels. Als de persoon allergisch is voor de stof, ontwikkelt zich binnen 20 minuten roodheid, zwelling en jeuk op de testplaats. Een positieve SPT voor een bepaald pollenallergeen betekent niet dat een persoon een allergie heeft.

Specifieke IgE-bloedtest

Bloedonderzoek is nuttig als mensen huidsymptomen hebben of medicijnen hebben gebruikt die huidtesten verstoren. Het kan ook worden gebruikt bij kinderen die de huidtest niet verdragen. Uw arts neemt een bloedmonster en dit monster wordt opgestuurd naar een laboratorium. Het laboratorium voegt het allergeen toe aan het bloedmonster. Vervolgens meet het de hoeveelheid antilichamen die uw bloed produceert om de allergenen aan te vallen. Deze test wordt de specifieke IgE (sIgE) bloedtest genoemd. Net als bij huidtesten betekent een positieve bloedtest voor een allergeen niet noodzakelijkerwijs dat een allergeen uw symptomen veroorzaakt.

Allergiebehandeling voor pollen

 • Sommige vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen kunnen de symptomen van pollenallergie helpen verminderen.
 • Antihistaminica zijn verkrijgbaar in de vorm van een pil, vloeistof of neusspray. Ze kunnen jeuk en niezen in neus en ogen verlichten. Het vermindert ook een loopneus en in mindere mate een verstopte neus.
 • Decongestiva zijn verkrijgbaar als pillen, vloeistoffen, neussprays of druppels. Ze helpen de bekleding van de neusgangen te verkleinen en de verstopte neus te verlichten. Decongestivum-neusdruppels en -sprays mogen alleen voor de korte termijn worden gebruikt.
 • Neuscorticosteroïden zijn een soort neusspray. Het vermindert neusontsteking en voorkomt allergische reacties. Het is het meest effectieve type geneesmiddel voor allergische rhinitis omdat ze alle symptomen kunnen verminderen, inclusief verstopte neus. Nasale corticosteroïden hebben weinig bijwerkingen.
 • Leukotrieenreceptorantagonisten blokkeren de werking van belangrijke chemische boodschappers (anders dan histamine) die betrokken zijn bij allergische reacties.
 • Cromolyn-natrium is een neusspray die de afgifte van chemicaliën blokkeert die allergiesymptomen veroorzaken, waaronder histamine en leukotriënen. Dit medicijn heeft zeer weinig bijwerkingen, maar u moet het vier keer per dag innemen.

Veel mensen met een pollenallergie hebben geen baat bij medicatie. Het betekent ook dat de persoon mogelijk in aanmerking komt voor immunotherapie. Immunotherapie is een langdurige behandeling die allergische reacties helpt voorkomen of verminderen. Het kan het verloop van allergische aandoeningen veranderen door de immuunrespons van het lichaam op allergenen te veranderen.